Odluka objavljena u Službenom glasniku

Od sutra vanredno stanje u Republici Srpskoj

Front 02.04.20, 20:12h

Od sutra vanredno stanje u Republici Srpskoj
Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Edinom Ramićem razriješene su dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja čime su stvorene pretpostavke da odluka stupi na snagu

 

Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske (RS), zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa, objavljena je danas u „Službenom glasniku RS“.

 

Predviđeno da odluka stupa na snagu sutra, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Poslanici Narodne kupštine RS-a su 28. marta na prijedlog Vlade usvojili odluku o proglašenju vanrednog stanja, a prošla je i provjeru klubova konstitutivnih naroda i ostalih u Vijeću naroda RS-a.

 

Na sastanku entitetske predsjednice Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini Edinom Ramićem razriješene su dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja čime su stvorene pretpostavke da odluka stupi na snagu.

 

Tokom trajanja vanrednog stanja predsjednica RS Željka Cvijanović će moći će da donosi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima iz nadležnosti entietskog parlamenta.

 

- Odluka je bila je potrebna da bi se lakše sporovodile mjere koje je donijela Vlada RS, a tiču se pomoći, privredi, zdravstvu, obrazovanju ali i građanima – rekla je ranije Cvijanović.

 

To, kako kaže, ne znači nikakvu suspenziju demokratije niti raspuštanja Narodne skupštine, već isključivo lakšu promjenu zakona koji će omogućiti da se interveniše i da se donesu mjere po pitanju raznih olakšica.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI