foto/ otvaranje 3. aprila na fb stranicama ulupubih-a

Izložba fotografija 'Nevini sveci' Milomira Kovačevića Strašnog na društvenim mrežama

Kultura 01.04.20, 14:26h

Izložba fotografija 'Nevini sveci' Milomira Kovačevića Strašnog na društvenim mrežama
Kako ističe predsjednica ULUPU BiH Amila Smajović projekat Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, "Umjetnost u izlogu „započet prošle godine u Galeriji Udruženje ove godine se zbog interesa nastavlja

 

 Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog "Nevini sveci“ bit će otvorena 3. aprila u 20. sati na našim FB stranicama Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine(ULUPUBIH) VIDEO i VIDEO u okviru projekta Umjetnost u izlogu.

 

Kako ističe predsjednica ULUPU BiH Amila Smajović projekat Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, "Umjetnost u izlogu „započet prošle godine u Galeriji Udruženje ove godine se zbog interesa nastavlja.

 

Međutim pojava koronavirusa i globalne pandemije je dovela do prekida započetih aktivnosti, a umjetnici su ostali u kućama, odvojeni od izlagačkog prostora, izolovani. Izolaciju nismo shvatili kao odsustvo mogućnosti za kreativni rad, nego naprotiv, kao izazov za stvaranje. Zatvorenost, izolovanost, skučenost pa i strah, dovelo je do oslobađanja kreativne energije. To je snaga umjetnosti i snaga naše pobune. Odlučili smo da nastavimo s izlaganjem umjetničkih djela naših članova/ca uprkos izolaciji, ali u novoj formi IZLOGA / ISOLATION ART, izlog Galerije smo zamjenili izlogom na društvenim mrežama. Naša poruka je da ne postoji izolacija umjetnosti, mi smo vidljivi i dalje uprkos svemu, saopćeno je iz ULUPU BiH.

 

nevini-sveci-17

 

Milomir Kovačević je fotograf kontradikcije. On je fotograf smrti i života, prošlosti i sadašnjosti, vječnosti i prolaznosti. Njegove fotografije su i jako nasilne i pretjerano ozbiljne. Njihov kvalitet se sastoji prije svega u pikturalnoj snazi, daleko od svake stilizacije, zahvaljujući čemu svoju ličnu historiju dijeli s ostalima.

 

 Za svoj rad dobitnik je mnogobrojnih, veoma značajnih priznanja, među kojima je i francuskog Viteza za zasluge za fotografski rad i angažman, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva primio je 2016. godine, a 2019. nagradu 24. Modula Memorije za poseban doprinos kulturi sjećanja. 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI