U SRBIJI VEĆ 'PALA' PRVA PRESUDA

Uvodi li se i u BiH 'suđenje na daljinu' za one koji (pre)krše izolaciju? Tehnički je sve spremno, ali ima jedna prepreka...

Hronika 31.03.20, 19:50h

Uvodi li se i u BiH 'suđenje na daljinu' za one koji (pre)krše izolaciju? Tehnički je sve spremno, ali ima jedna prepreka...
Analizira se tehnička izvodljivost i pravni okviri za ovakav način suđenja, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)

 

 


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) već danima na razne načine pokušava pronaći mogućnosti izvođenja suđenja na daljinu, za osobe koje krše izolaciju propisanu zbog pojave pandemije virusa COVID-19 u BiH.


Analizira se tehnička izvodljivost i pravni okviri za ovakav način suđenja, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


- Preliminarno, trenutno nam je manji problem tehnička izvodljivost za koju bismo mogli iznaći neko rješenje od pravnog okvira za takva suđenja, za koju bi bilo potrebno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku (ZKP) ili nekog “lex specialis” propisa na nivou entiteta, Brčko Distrikta i BiH. Nakon što završimo analizu tehničkih mogućnosti i potrebnih izmjena pravnog okvira, imat ćemo detaljniju informaciju - kaže Tegletija.


Za suđenje “na daljinu” velika je prepreka Krivični zakon BiH, tvrde pravni stručnjaci. Za takvu vrstu suđenja neophodno je mijenjati zakonske okvire, kaže Jasenko Ružić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.


- Zbog prisustva više stranaka u postupku morali bi se prilagoditi zakoni za tako nešto. To nije predviđeno ZKP-om, ali ako se postupci za takve osobe koje krše izolaciju označe kao hitni, moguće ih je izvoditi u sudnici, jer mi radimo hitne radnje poput određivanja pritvora - smatra Ružić.


Zakon o krivičnom postupku ne predviđa izvođenje dokaza putem videolinka, već samo neposredno izvođenje dokaza unutar sudnice, objašnjavaju stručnjaci.


Problem u realizaciji “suđenja na daljinu” trenutno predstavljaju i dvije različite uredbe, koje su zbog pandemije virusa donesene u našoj zemlji. U Republici Srpskoj proglašeno je vanredno stanje, dok je u Federaciji BiH na snazi stanje nesreće, što nije isto, tvrdi Tegeltija.


- Sve i da se odlučimo na to, može se izvesti u Federaciji uredbom sa zakonskom snagom, koju može donijeti Vlada Federacije, jer je stanje prirodne nesreće. U RS-u zbog vanrednog stanja nema mogućnosti donošenja uredbi sa zakonskom snagom - kaže Tegeltija.


Suđenje na daljinu predstavlja suđenje u odsustvu, što nije potpuno u skladu sa ZKP-om, smatra advokatica Lejla Čović. U tom slučaju, tvrdi ona, narušavaju se prava optuženog.


- Zakon dozvoljava saslušanje svjedoka putem videolinka, ali samo uz posebna odobrenja sudova. Mi nemamo tu praksu, a neposredno izvođenje dokaza moguće je samo u sudnicama - kaže Čović.


Pravosuđe u Srbiji je već primijenilo praksu kažnjavanja onih koji krše rješenje o kućnoj izolaciji. Osuđene su tri osobe, a prvi slučaj zabilježen je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu.


Okrivljeni je osuđen na maksimalno propisanu kaznu od tri godine zatvora, a trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici u Pirotu.


Suđenje je održano putem videolinka. Sudija, tužilac i branilac okrivljenog bili su u sudnici suda u Dimitrovgradu, a okrivljeni u pritvorskoj jedinici tokom suđenja.


VSTV je ranije donio obavezujuću Odluku za rad svih sudova i tužilaštva prema kojoj se odlažu sva suđenja “u cilju preventivnog djelovanja i sprečavanja širenja koronavirusa, izuzev onih predmeta koji se odnose na prijave za kršenja mjera nadležnih organa u vezi sa COVID-19”.


Ova Odluka se ne odnosi na pritvorske predmete, predmete kojima prijeti zastara i druge hitne slučajeve propisane krivičnim zakonima u BiH.

 

(BIRN/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI