Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Dvije trećine zaraženih su između 24 i 64 godina starosti, više je žena nego muškaraca

Hronika 30.03.20, 18:24h

Dvije trećine zaraženih su između 24 i 64 godina starosti, više je žena nego muškaraca
Do sada je u FBiH testirano 1.056 osoba, a Covid-19 potvrđen je kod 152 osobe, rekao je Pehar

 

U Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata na infekciju koronavirusom testirana je 201 osoba, od kojih je 29 pozitivno, potvrdio je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

 

Novih slučajeva najviše je bilo u Tuzlanskom kantonu 11, deset je bilo u Zeničko-dobojskom, tri u Zapadnohercegovačkom, po dva u Unsko-sanskom i Srednjobosanskom te jedan u Kantonu Sarajevo.

 

- Do sada je u FBiH testirano 1.056 osoba, a Covid-19 potvrđen je kod 152 osobe - rekao je Pehar.

 

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadnohercegovačkom kantonu 21, Tuzlanskom kantonu 29, Sarajevskom kantonu 18, Zeničko-dobojskom 20, Unsko-sanskom deset, Bosansko-podrinjskom šest, te Posavskom jedan i Srednjobosanskom kantonu tri.

 

- Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva više je žena u odnosu na muškarce, žena 55,73 posto - istakao je Pehar, navodeći da su 8,23 posto pozitivnih slučajeva u dobi do 24 godine, 66,41 posto do 64 godine, dok je 25,2 preko 65 godina.

 

Naglasio je da je, za sada, ostvaren zacrtani cilj, a to je da se virus nije pojavio kod velikog broja starijih osoba.

 

- Nažalost, u protekla 24 sata registrirana su tri nova smrtna ishoda, čime se broj povećao na osam - naveo je Pehar.

 

Pozvao je stanovništvo da ostane u domovima i da se pridržavaju naredbi nadležnih institucija.

 

- U Federaciji Bosne i Hercegovine na raspolaganju je 7.300 bolničkih kreveta, što je optimalna osnova u fazi pripreme za epidemiju koronavirusa, tvrdi Pehar.

 

On je na konferenciji za medije kazao da su kreveti raspoređeni u tri klinička centra, osam općih i sedam kantonalnih bolnica te tri specijalne bolnice.

 

- U našem kriznom planu koji je objavljen prije mjesec i po sve zdravstvene ustanove su dobile obavezu da planiraju i osiguraju dodatne kapacitete u pogledu ležajeva i opreme - rekao je Pehar.

 

Smatra da će zdravstveni sistem spremno i kvalitetno odgovoriti na krizu.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI