Veliki rezovi za privilegovane

Damir Arnaut predložio Zakon o vanrednim mjerama štednje u državnim institucijama

Front 30.03.20, 12:38h

Damir Arnaut predložio Zakon o vanrednim mjerama štednje u državnim institucijama
Zakonom se ukida i diskrecioni fond iz kojeg svaki član Predsjedništva BiH može samoinicijativno finansirati različita udruženja sa čak 120.000 KM godišnje, a finansiranje političkih stranaka iz budžeta se smanjuje za pola

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut (Naša stranka) uputio je danas Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u Institucijama BiH uslijed COVID-19 pandemije. Predložene mjere predstavljaju najopsežniji set budžetskih ušteda ikad, te su usmjerene na ukidanje ili drastično ograničavanje privilegija, sukladno aktuelnom stanju, navodi se u saopštenju za javnost.

 

Ovim lex specialis prijedlogom se zabranjuje upotreba reprezentacije, te se ukida pravo na regres, jubilarne nagrade i naknade za stručno usavršavanje tokom ostatka 2020. godine. Svim izabranim i imenovanim zvaničnicima, te savjetnicima, ukida se i pravo na stimulaciju, topli obrok, prekovremeni rad, odvojeni život, dnevnice, prevoz i otpremnine.

 

Arnautov prijedlog zabranjuje i rad komisija izvan radnog vremena. U kombinaciji sa njegovim ranijim zakonom, koji je naknade za rad u komisijama ukinuo tokom radnog vremena, samo ova mjera bi trebala dovesti do dodatnih ušteda u iznosu od oko 1,2 miliona KM.

 

Pravo na pratnju se ograničava na ukupno 8 zvaničnika (u odnosu na oko 30 koji trenutno uživaju tu zaštitu), te se upravljanje službenim vozilima dozvoljava isključivo licima angažovanim u svojstvu vozača, te vojnim i policijskim službenicima. Zakonom se ukida i diskrecioni fond iz kojeg svaki član Predsjedništva BiH može samoinicijativno finansirati različita udruženja sa čak 120.000 KM godišnje, a finansiranje političkih stranaka iz budžeta se smanjuje za pola.

 

Zakon obavezuje Vijeće ministara BiH da iz najpovoljnijeg izvora ostvari zaduženje u iznosu procijenjenih ušteda, a da se sva sredstva upotrijebe za nabavku medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, poput respiratora, testova, zaštitne opreme i slično. Nabavljena oprema će se prema svojoj vrijednosti raspodijeliti u omjeru 65% za FBiH, 33% za RS, te 2% za Brčko Distrikt.

 

Zakon propisuje i da se svi nedozvoljeni troškovi stavljaju na teret lica koje ih je odobrilo, uz dodatnu sankciju do 5.000KM.

 

Arnaut je uz Prijedlog zakona dostavio i zahtjev da Kolegij Predstavničkog doma tumači Poslovnik na način da dozvoljava održavanje sjednica elektronskim putem. Za slučaj da Kolegij to ne učini, Arnaut je predložio dopunu Poslovnika koja će to eksplicitno omogućiti, kako bi se rad Parlamenta nesmetano nastavio, zaključuje se u saopštenju.

 

Naša stranka u idućem periodu planira predložiti slične mjere i na drugim nivoima vlasti, sukladno stavu da su za efikasnu borbu protiv svih efekata ove pandemije neophodna hitna sistemska rješenja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI