NAŠA STRANKA TRAŽI OD SKUPŠTINE KS

Spriječimo dalje zatočeništvo građana starijih od 65 godina i djece mlađe od 18: I oni moraju dobiti pravo na kretanje!

Front 29.03.20, 19:04h

Spriječimo dalje zatočeništvo građana starijih od 65 godina i djece mlađe od 18: I oni moraju dobiti pravo na kretanje!
Samo u Kantonu Sarajevo je 68.000 osoba starijih od 65 godina bez prava na kretanje. Procjena je da njih oko 20.000 žive sami

 

 

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, uputila je inicijativu kojom traži odobravanje kretanja u terminima koji će biti prilagođeni građanima starijim od 65 godina, kao i djeci i mladima do 18 godina.


- Termini koji bi bili najbolji za izlazak naših sugrađana starijih od 65 godina su jutarnji, recimo od 08h do 09,30h, za odlazak u kupovinu ili obavljanje drugih obaveza, te sat vremena za šetnju, pred policijski čas, što bi sad, u periodu ljetnog računanja vremena, bilo od 19 do 20. Napominjem da u Sjevernoj Makedoniji ljudi stariji od 65 godina smiju izaći na jedan sat svaki dan, u Srbiji jednom sedmično, zato smatram da, iako je donešena u najboljoj namjeri, ova naredba ipak mora pretrpjeti izmjene, kako bi bila spriječena diskriminacija i zatočeništvo ove kategorije stanovništva - rekla je Bešlija.

 

Ona je također predložila uspostavljanje telefonskih linija koje će biti 24 sata aktivne za sve osobe iznad 65 godina.


- Svrha te linije je omogućavanje posjeta svim osobama iznad 65 godina, koje iskažu potrebu, posebno onima koji žive sami - kaže Bešlija.


Samo u Kantonu Sarajevo je 68.000 osoba starijih od 65 godina bez prava na kretanje. Procjena je da njih oko 20.000 žive sami.


Pored navedenog, Bešlija smatra veoma važnim da nadležni razmotre i određen termin za boravak na otvorenom djece i mladih do 18 godina starosti u pratnji jednog od roditelja/staratelja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI