Profesor sa Ekonomskog fakulteta UNSA upozorava

Domazet: Bh. ekonomija je u slobodnom padu, moramo tražiti pomoć iz vanjskog sektora - kredite i grantove

Biznis Klub 28.03.20, 11:15h

Domazet: Bh. ekonomija je u slobodnom padu, moramo tražiti pomoć iz vanjskog sektora - kredite i grantove
Istaknuo je i da na nivou entiteta moramo osigurati mjeru da se u naredna tri mjeseca pokriju minimalne plate u preduzećima koja budu kvalificirana da koriste državnu pomoć

 

Anto Domazet, profesor sa Ekonomskog fakulteta UNSA u gostovanju na N1 televiziji kazao je da je ekonomija BiH ''u stanju propadanja'', odnosno potpunog propadanja slobodnog pada.

 

- Nemamo mehanizama za sprječavanje tog pada. Gubimo vrijeme, a odgovori koji trebaju doći od države izostaju. Možemo svjedočiti o crnim statistikama da broj radnika koji gube radno mjesta raste. Te linije miruju i nema nikakvih nagovještaja da se pomogne poslodavcima da računaju na blisku budućnost. Potpuno su dezorijentirani i takvo stanje treba prekinuti što prije - istaknuo je Domozet.

 

Podcrtao je da je korona virus izazvao niz velikih društvenih troškova, koji zahtjevaju resusre kako bi se to zaustavilo.

 

- Sad je pitanje kako se postaviti prema društvenim troškovima. Ovo je nastalo kao viša sila, prirodna katastrofa i sad nam treba jaka država, što mi nismo, al nam treba efikasan dogovor šta činiti. Naime, BiH kao država u oblasti javnih finansija ima velike javne izdatke i ona nema kapacitet da ostvaruje intevencije u privredi - rekao je profesor. 

 

Istaknuo je primjer Hrvatske koja ima program od četiri milijarde eura za intervencije kako bi otklonila posljedice. Također, imaju na raspolaganju evropske fondove.

 

- Ima i institucija koje su sposobne da podržavaju privredu. Mi sve to nemamo i sav naš zastoj u reformama i naša zapuštenost se sada iskazuje kao ogromno ograničenje. Moramo tražiti mjere koje će se temeljiti na intervencijama iz vanjskog sektora, to jeste traženje kredita i putem grantova koji bi trebali da stignu iz EU - tvrdi Domazet.

 

Vijeće ministara BiH sada treba, kako kaže, žestoku ofanzivu da se na međunarodnom nivou postigne dogovor sa međunarodnim institucijama.

 

- Smatram da trebamo osigurati 7 do 8 posto BDP-a sredstava koja bismo mogli uključiti za intervenciju otklanjana posljedica korona virusa.  To bi za BiH iznosilo 2 milijarde KM. Van snage staviti zakon o akcizama u BiH i time bi se građanima ostavilo na raspolaganju 250 miliona KM  - rekao je Domazet. 

 

Istaknuo je i da na nivou entiteta moramo osigurati mjeru da se u naredna tri mjeseca pokriju minimalne plate u preduzećima koja budu kvalificirana da koriste državnu pomoć.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI