UŽIVO/ Korona kriza u BiH

U Sarajevu je zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, u pitanju žena iz Vogošće

Hronika 26.03.20, 18:44h

U Sarajevu je zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, u pitanju žena iz Vogošće
Do sada je u BiH koronavirusom zaraženo 190 osoba

 

18:45 - U Sarajevu je zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdila je za Oslobođenje šefica Kriznog štaba KS Aida Pilav.

- Radi se o ženskoj osobi iz Vogošće. Nisam dobila do sada informaciju da je hospitalizovana, tako da pretpostavljam da nije u teškom zdravstvenom stanju - kazala nam je Pilav.

Ovo je inače deseti slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo, a prvi u općini Vogošća. Do sada je u BiH koronavirusom zaraženo 190 osoba, dvije su ozdravile, a tri su nažalost preminule.

 

16: 45 - Dvije osobe iz Gruda, jedna iz Širokog Brijega i Čitluka zaražene su koronavirusom.

Ukupno u Grudama je do sada pozitivno na COVID-19 tri osobe, u Širokom Brijegu sedam, a u Čitluku je ovo prva osoba koja je zaražena.

Na nivou države od koronavirusa oboljelo je 189 osoba.

Danas je zabilježeno novih 14 slučajeva. 

 

14:30 - Prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, kazao je u današnjem obraćanju javnosti kako je jučer testirano 18 ljudi na području tog kantona.

 

- Tokom jučerašnjeg dana testirano je 18 ljudi, šest je pozitivnih - dva iz Mostara, tri iz Širokog Brijega i jedan iz Gruda. Što se tiče Mostara, imamo dva dodatna slučaja na one koje smo do sad imali i sada je to ukupno 9. Razvila su se dva klastera, jedan je na području Sveučilišne bolnice Mostar i drugi je na Aerodormu gdje imamo dva slučaja i u SKB imamo šest slučajeva - istakao je prim.dr. Avdić.

 

Rekao je da je u izolatorij smješteno sedmoro pacijenata.

 

- Imamo troje na respiratoru i to su teški slučajevi, jednog na kiseoniku i ostali su u poboljšanju. Trenutno smo pojačani sa dva epidemiologa i naš tim funkcioniše na čitavom HNK i imamo mogućnost da savjetujemo i pomognemo onima kojima pomoć treba - kazao je dr. Avdić.

 

11:55 - Grad Banja Luka uspostavlja karantin na tri lokacije, gdje će boraviti osobe sa boravištem u tom gradu, a koje uđu u Bosni i Hercegovinu na nekom od graničnih prijelaza i kod kojih testiranja pokažu da nisu pozitivna na virus korona.

 

Te osobe se upućuju na obavezni karantin od 14 dana.

 

karantin-banjaluka

 

U Banjoj Luci su trenutne lokacije za taj karantin dvorana "Obilićevo“, objekt Doma zdravlja Obilićevo i Centar “Zaštiti me”, sa razdvojenim smještajem za muške i ženske osobe, te porodice ili majke sa djecom.

 

Karantin se uspostavlja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i Domom zdravlja Banja Luka, a po novom uputstvu entitetskog nivoa.

 

08:44 - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je danas nove slučajeve virusa korona u ovom bh. entitetu.

 

U posljednja 24 sata testirano je 75 osoba, a korona virus potvrđen je kod sedam osoba, potvrdio je ministar Šeranić.

 

Jedna osoba je iz Banjaluke, jedna iz Gradiške, tri iz Kozarske Dubice i jedna iz Doboja.

 

Sa ovih sedam, broj zaraženih u RS iznosi 121, a u BiH 185.

 

07:55 - Sedmi slučaj zaraze koronavirusom u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) potvrđen je danas, a riječ je o muškarcu iz Gruda.

 

Potvrđeno je ovo iz civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

 

Muškarac je nedavno u grudski dom zdravlja dovezen sa upalom pluća te mu je nakon testiranja utvrđen koronavirus.

 

Također, tokom noći test je otkrio da je još jedna osoba pozitivna na koronavirusa sa područja Ilidže kod Sarajeva. Riječ je o ženskoj osobi koja je prije 14 dana došla iz Turske. trenutni broj zaraženih u Bosni i Hercegovini iznosi 178.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI