VIDEO/ TESTOVA U BIH IMA DOVOLJNO

Dr. Pilav pojasnila kada se pristupa testiranju: 'Bez panike, zlatno pravilo u potvrđivanju ovog oboljenja je...'

Hronika 21.03.20, 14:28h

Dr. Pilav pojasnila kada se pristupa testiranju: 'Bez panike, zlatno pravilo u potvrđivanju ovog oboljenja je...'
- Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa u cijelom svijetu, a 11. marta, uprkos svim našim upozorenjima, u Konjicu je održan veliki skup sa 300 zvanica - naglasila je doktorica Pilav

 

 

Predsjednica Kriznoga štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, na današnjoj konferenciji za medije Kantonalnog štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani s obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu.


- Dvije ženske i jedna muška osoba srednjih godina su zaražene u Sarajevu - kazala je Pilav.


Dodala je da je "Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa u cijelom svijetu, a 11. marta, uprkos svim našim upozorenjima, u Konjicu je održan veliki skup sa 300 zvanica“.


- Epidemiološka situacija se nesumnjivo usložnjava i to je scenarij kako i svim drugim evropskim zemljama. Svi oni koji su bili na sastanku u Konjicu neka čekaju pozive službi, nema potrebe da sami zovu, već da ostanu u samoizolaciji. Mi ćemo pozvati bliže kontakte - kazala je Pilav.


Naglasila je da "testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno".


- Zlatno pravilo u potvrđivanju ovog oboljenja je da se testira po odgovorarajućim indikacijama, a to je kada se se pojave simptomi - visoka temperatura, akutni respiratnorni sintom, kratak dah - kazala je.


Istakla je da nema potrebe za panikom i brzim testiranjima.


Najavila je da će danas biti donesena mjera o zakonskoj kućnoj izolaciji za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevima. Ta mjera će značiti da cijele porodice moraju biti u kućnoj izolaciji, da bi na taj način spriječili transmisiju virusa u lokalnoj zajednici.


- Treba poštivati mjere preporučene izolacije i samoizolacije. Zadatak nam je da sada sačuvamo zdravstveni sistem i zdravstvene radnike od mogućnosti širenja koronavirusa. Ne sumnjam da će naši sugrađani biti naši partneri u toj borbi - kazala je Pilav.

 

Obraćanje dr. Pilav možete pogledati u priloženom videu od 18 minute...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI