KONZUL POJAŠNJAVA PROCEDURU

Ne smiju čekati: Šta mogu uraditi bh. građani u Njemačkoj kojima ističe radna ili turistička viza?

Hronika 19.03.20, 18:25h

Ne smiju čekati: Šta mogu uraditi bh. građani u Njemačkoj kojima ističe radna ili turistička viza?
Kaluža je istakao i da je razmatrano produženje rokova za vize povodom novonastale situacije

 

 

Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu govorio je za N1 o situaciji sa korona virusom u Njemačkoj te kazao šta mogu uraditi bh. građani u toj zemlji ukoliko im ističe radna ili turistička viza.


- Poruka je ista, putem medija i socijalnih mreža ja sam apelovao na naše državljane da ostaju u Njemačkoj. Glavni razlog je da sačuvamo zdravlje i živote ljudi u BiH, da smanjimo putovanja - kazao je Kaluža povodom poziva bh. državljanima širom Evrope da ne dolaze u BiH trenutno.


- Ono što mogu da poručim, ukoliko im se približi datum da ističe turistička ili radna viza, da se jave u nadležni ured za strance. Ne smiju čekati da im prođe viza, moraju poslušati instrukcije njemačkih vlasti kako da se ponašaju.


Kaluža je istakao da je razmatrano produženje rokova za vize povodom novonastale situacije.


- Može doći do pozitivne primjene propisa da se produže rokovi nakon isticanja viza. U Njemačkoj se situacija mijenja iz dana u dan. Do sada je 35 osoba umrlo od virusa.... Sigurno će biti radikalnih promjena unutar EU, moraju se poduzeti odrđeni koraci kako bi EU bila funkcionalnija što se tiče kriza - dodao je bh. ambasador u Frankfurtu Lučiano Kaluža.

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI