dok traje vanredna situacija

Spremne kazne za sve koji u RS-u šire paniku i dezinformacije: Evo koliko iznose

Hronika 19.03.20, 13:10h

Spremne kazne za sve koji u RS-u šire paniku i dezinformacije: Evo koliko iznose
Odluka će se, kažem, provoditi putem ovaštenja policije na čitavoj teritoriji RS za vrijeme trajanja vanredne situacije

 

Vlada Republike Srpske (RS) na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a usvojila je odluku o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije na teritoriji tog bh. entiteta.

 

-Za to vrijeme zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja, kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka državnih organa i organizacija koje vrše javna ovlaštenja - rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, nakon sjednice Vlade RS-a

 

On je precizirao da se zabrana odnosi na radnje učinjene putem sredstva javnog informisanja i društevnih mreža.

 

-Zadnjih dana, posebno na društvenim mrežama, imate različite kometare od neodgovornih ljudi, koji iznose lažne vijesti i na taj način izazivaju paniku, strah i uznemirenost kod građana, koji mogu da izazovu različite posljedice.

 

Odluka će se, kažem, provoditi putem ovaštenja policije na čitavoj teritoriji RS za vrijeme trajanja vanredne situacije.

 

Predviđene su i sankcije, i to novčana kazna do 1.000 do 3.000 KM za fizičke osobe, za pravne subjekte od 3.000 do 9.000, a od 1.000 do 3.000 KM za odgovorne osobe u pravnom subjektu.

 

-Nadamo se da će svi građani, a naročito neodgovorni pojedinci, koji namjerno izazivaju strah i paniku kod građana, shvatiti da će biti sankcionisani - rekao je Lukač i dodao da će takvi biti pronađeni, ako se "kriju" i na društvenim mrežama.

 

Ova odluka stupa na snagu odmah.

 

U RS je 16.marta uvedena vanredna situacija, zbog situacije izazvane koronavirusom.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI