SDP BiH podržao 'heroje u bijelom'

Sistem mora zaštiti ključni zdravstveni kadar... Ovo nije vrijeme da se kriju nedostaci!

Front 18.03.20, 13:46h

Sistem mora zaštiti ključni zdravstveni kadar... Ovo nije vrijeme da se kriju nedostaci!
Situacija zahtjeva da se vodi računa o zdravstvenom kadru svih profila, jer se u ovoj situaciji ljudstvo pokazuje ključnim, a ne treba zanemariti da i stariji doktori spadaju u rizičnu skupinu. Stoga, zdravstvene institucije kao i sistem moraju posebno zaštiti ključni zdravstveni kadar u ovoj epidemiji, saopćeno je iz SDP-a

 

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pruža podršku medicinskom osoblju cijele Bosne i Hercegovine na odlučnom angažmanu u prevenciji, kao i borbi protiv postojećih slučajeva zaraženih Korona virusom.

 

- Momenti poput ovih dodatno pokazuju svu moć znanja, bitnost solidarnosti i potrebu za jakim zdravstvenim sistemom. SDP naročito pozdravlja sve napore doktora i medicinskog osoblja koji su najistureniji u ovoj situaciji i nose ogroman teret - saopćeno je iz partije iz koje pozivaju i građane da odgovornije postupaju i ne ponove greške poput one u Mostaru, kako bi i doktorima olakšali zadatak.

 

- Poštivanje propisa je najbolji način da se doktori ne opterete. Situacija zahtjeva da se vodi računa o zdravstvenom kadru svih profila, jer se u ovoj situaciji ljudstvo pokazuje ključnim, a ne treba zanemariti da i stariji doktori spadaju u rizičnu skupinu. Stoga, zdravstvene institucije kao i sistem moraju posebno zaštiti ključni zdravstveni kadar u ovoj epidemiji - saopćeno je iz SDP-a.

 

SDP predlaže da se svaki dan obavijesti javnost o broju testiranih i rezultatima testova, kao i da se da pregled snadbjevenosti zdravstvenih institucija zaštitnom opremom, kao bi se pravovremeno moglo reagovati sa svih nivoa.

 

- Ovo nije vrijeme da se kriju bilo kakvi nedostaci koji mogu ugroziti širu populaciju - upozoravaju iz SDP-a.

 

Takođe, SDP pozdravlja napore doktora u Banja Luci, koja je prva pogođena epidemijom, ali i mjere poduzete u Tuzli, Zenici, Mostaru, Sarajevu i ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 

- SDP posebno pozdravlja odluku doktora Dragana Stevanovića, Bakira Nakaša i Željka Lera da se odluče javiti na službu dok traje epidemija, te apelujemo i na ostale ljekare i zdravstvene radnike koji nisu angažirani da se povedu za njihovim primjerom.

 

SDP obavještava javnost još jednom da su mladi SDP-a na raspolaganju za pomoć pri kupovini životnih namirnica i lijekova osobama treće životne dobi ili rizičnim skupinama.

 

Također, SDP je i dosad podržavao heroje u bijelom, ali naša podrška, kao ni dosad, neće biti samo deklarativna, nego ćemo učiniti sve da položaj medicinara u cijelom Bosni i Hercegovini učinimo boljim, jer situacije poput ove pokazuju bitnost jedinstva cijele države, bitnost dobrog zdravstvenog sistema i SDP će učiniti sve da zdravstvo vrati onima kojim i pripada.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI