početkom marta doputovala iz minhena

Žena iz Bihaća pozitivna na korona virus: Od prvog dana bila u samoizolaciji, kašlje i ima povišenu temperaturu...

Hronika 17.03.20, 14:08h

Žena iz Bihaća pozitivna na korona virus: Od prvog dana bila u samoizolaciji, kašlje i ima povišenu temperaturu...
Doktorica Mulabdić istakla je i da su se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnom pacijenticom na koronavirus, maksimalno pridržavali svih preporuka i mjera ponašanja

 

Žena iz Bihaća, koja je 7. na 8. mart doputovala iz Minhena, pozitivna je na koronavirus - potvrđeno je iz Kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa u Unsko-sanskom kantonu (USK).

 

- Riječ je o osobi koja je od prvog dana bila u kućnoj samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom. Gospođa ima blaže simptome bolesti, odnosno blago povišenu tjelesnu temperaturu i kašalj, te je pratimo cijelo vrijeme. Moram naglasiti da pacijentica ostaje u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom, dok sada pažnju usmjeravamo na kontakte, kojih je bilo jako malo - rekla je Zarina Mulabdić, specijalista epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona.

 

Doktorica Mulabdić istakla je i da su se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s pozitivnom pacijenticom na koronavirus, maksimalno pridržavali svih preporuka i mjera ponašanja.

 

- Moram jedino apelirati na sve osobe, koje su sa 7. na 8. mart autobusnom linijom Eurobusa stigle u Bihać iz Minhena, da odmah kontaktiraju Zavod za javno zdravstvo USK ili Dom zdravlja Bihać - dodala je Mulabdić.

 

Na hitnom sastanku Kantonalnog kriznog štaba za prevenciju i praćenje koronavirusa rečeno je da će Štab kantonalne uprave civilne zaštite USK u toku dana donijeti set mjera, koji će se odnositi na rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih radnji. Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je da će se ići u pravcu smanjivanja kretanja građana, kako bi se pokušalo spriječiti širenje koronavirusa na području Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI