Smrtnost niža nego u drugim zemljama

Pet razloga zašto su Nijemci šampioni u borbi protiv korona virusa

Hronika 16.03.20, 11:03h

Pet razloga zašto su Nijemci šampioni u borbi protiv korona virusa
Neki medicinski profesionalci i politički lideri rekli su posljednjih dana da će se broj zaraženih korona virusom i smrti njime izazvanih znatno povećati

 

Od skoro 5.813 oboljelih u Njemačkoj preminulo je 13 pacijenata, što znači da je stopa smrtnosti od COVID-19 mnogo manja nego u, naprimjer, Francuskoj (127) i Španiji (292), prenosi Blic.

 

Također, zanimljivo je i da u SAD, gdje je zabilježeno manje slučajeva koronavirusa ima do 10 puta više umrlih.

 

Mnogi zdravstveni stručnjaci su istakli nekoliko razloga zašto je to tako.

 

Upozorenje iz Italije

 

Neki medicinski profesionalci i politički lideri rekli su posljednjih dana da će se broj zaraženih korona virusom i smrti njime izazvanih znatno povećati.

 

Kancelarka Angela Merkel je rekla da je moguće da se i do 70 posto stanovništva zarazi korona virusom. Međutim, stručnjaci kažu da će Njemačka i u tom slučaju sigurno imati koristi od pripreme i drugih faktora.

 

Između ostalog, Njemačka je pažljivo posmatrala situaciju u Italiji gdje je najprije u Evropi izbila epidemija i odatle izvukla pouku.

 

"Imali smo sreće što je Italija prva pogođena država u Evropi, pa smo dobili upozorenje i imali neko vrijeme da se pripremimo za neizbježni dolazak virusa", rekao je ljekar dr. Christoph Specht.

 

Kako je objasnio, vlasti su ubrzo ukinule neke velike događaje, izdale upozorenja javnosti o higijeni i uradile druge stvari kako bi usporile širenje.

 

"Bili smo sretni i zato što je relativno mali broj starijih ljudi inficiran, za razliku od Italije", rekao je on.

 

Tako je Njemačka uvela zabrane i otkazivanja za događaje kojima prisustvuje više od 1.000 ljudi.

 

Zdravstveni sistem i stroga pravila higijene

 

Država lider Evropske unije ima neke predispozicije za bolje rješavanje problema kao što je epidemija.

 

Njemačka ima široku mrežu regionalnih laboratorija i bila je u mogućnosti da uradi opsežno testiranje na korona virus brže nego mnoge druge države. Ima jedan od najskupljih i najopsežnijih javnih zdravstvenih sistema na svijetu sa nacionalnim zdravstvenim osiguranjem obezbijeđenim za sve državljane.

 

Također se smatra da je Njemačka u vrhu po broju bolnica u odnosu na stanovništvo (oko 1.900 bolnica uz stanovništvo od 82 miliona).

 

Pored svoje mreže bolnica, zemlja je očigledno imala koristi i od stroge "Gesundheitsamt" strukture javnih zdravstvenih kancelarija koja vrši strogu kontrolu, sprovodeći pravila i propise o higijeni i zdravstvenoj zaštiti.

 

Postoji više od 300 zdravstvenih kancelarija širom zemlje, koje imaju značajan autoritet.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI