samir fazlić upozorio

Za dodjelu Šestoaprilske nagrade presudan kriterij postalo je lobiranje kod članova Odbora za dodjelu Nagrade i gradskih vijećnika

Front 15.03.20, 15:37h

Za dodjelu Šestoaprilske nagrade presudan kriterij postalo je lobiranje kod članova Odbora za dodjelu Nagrade i gradskih vijećnika
Ova priča još nije gotova, jer je na neki način i narušena tajnost rada odbora, a za pojedine laureate se već pojavljuju oprečne izjave o legitimnosti njihovog izbora

 

I posljednja odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade izazvala je niz negodovanja u javnosti. Samir Fazlić, šef Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću, većinu tih reakcija smatra opravdanim i objašnjava uzroke zašto Šestoaprilska nagrada sve više gubi kredibilitet.

 

„Za dodjelu Šestoaprilske nagrade presudan kriterij postalo je lobiranje kod članova Odbora za dodjelu Nagrade i gradskih vijećnika.

 

Kod ovakve Nagrade, koja je jako važna za identitet i dostojanstvo Grada, lobiranje ne smije biti ni presudan, a pogotovo ne jedini kriterij za njenu dodjelu. U tom slučaju važniji postaje lobistički potencijal kandidata od kvaliteta njegovog rada u oblasti za koju je kandidiran. Tako se Nagrada obezvređuje, ali i onaj u čije ime se dodjeljuje, a to je Grad.

 

U tom smislu posebno je znakovito da nije dodijeljena nagrada iz oblasti kulture. Oba kandidata, i Alija Hafizović i Želimir Altarac Čičak, imaju svoje kvalitete i toliko su upisani u noviju istoriju grada da i jedan i drugi zaslužuju Šestoaprilsku. Međutim, nije je dobio nijedan jer očito da nisu bliski lobističkim strukturama koje upravjaju gradom. Kultura je tako ostala prazna – da se ironijski oslonim na rečenicu iz afere snimak koja je zadnjih dana okupirala javni prostor u BiH.

 

Ova priča još nije gotova, jer je na neki način i narušena tajnost rada odbora, a za pojedine laureate se već pojavljuju oprečne izjave o  legitimnosti njihovog izbora.

 

Vjerujemo da će u narednom periodu doći do obnavljanja kako odbora, tako i kriterija dodjele ovih nagrade, jer šestoaprilsku nagradu su dobili istaknuti građani i vrijedni pregaoci grada Sarajeva. U ime njih ova nagrada mora biti dostojanstvena i ponosna.” - navedeno je u saopćenju Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI