Čemu panika u trgovinama

Hoće li se u BiH ograničiti kupovina pojedinih proizvoda kako ne bismo dobili nove 'profitere'?!

Hronika 14.03.20, 23:16h

Hoće li se u BiH ograničiti kupovina pojedinih proizvoda kako ne bismo dobili nove 'profitere'?!
Već u narednim danima mogla bi se desiti nestašica najneophodnijih artikala na tržištu, a potom i monopolističko određivanja cijena tih istih proizvoda. Drugim riječima, dobili bismo nove "profitere" koji bi masno zarađivali na panici izazvanoj korona virusom

 


Kupuje se ovih dana nemilice u bh. tržnim centrima, prodavnicama, pijacama, apotekama... Kupuju se enormne količine brašna, šećera, ulja, deterženta..., a naručito toalet papira. U apotekama se bjesomučno kupuju dezinfekciona sredstva...


Kada se gledaju ove panične slike po trgovinama, dobija se utisak "rata na vratima", a ne virusa, kao da se svi spremaju za bijeg u podrume iz kojih mjesecima neće izaći. Čemu takva panika i traženje sigurnosti u što većem broju namirnica?! Na ova pitanja neka odgovaraju stručnjaci za ljudsku psihu, a na potrebu zaštite i kontrole cijena pojedinih proizvoda treba da odgovore, i to što hitnije, entitetske vlade u Bosni i Hercegovini.


Jer bi nam se već u narednim danima mogla desiti nestašica najneophodnijih artikala na tržištu, a potom i monopolističko određivanja cijena tih istih proizvoda. Drugim riječima, dobili bismo nove "profitere" koji bi masno zarađivali na panici izazvanoj korona virusom.


Upravo iz tog razloga Vlada susjedne Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.


Kako pojašnjavaju iz Vlade RH, "ova odluka donosi se radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastalom epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj, čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi".


Ovom odlukom, kako se navodi, obuhvaćeni su sljedeći prozvodi: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.


Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području Hrvatske.      


Također, ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena, Vlada RH je regulisala i cijene navedenih prozvoda te se najvišom cijenom smatra cijena proizvoda na dan 30. januara ove godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.


Vlada Federacije BiH zasjeda u ponedjeljak, 16. marta, sa ciljem, kako je najavio premijer Fadil Novalić, sagledavanja kompletne situacije na području Federacije BiH u vezi sa uticajem globalne pandemije na zdravlje ljudi i ekonomiju izazvane koronavirusom.


Pored članova Vlade FBiH na sjednicu su pozvani čelnici Udruženja poslodavaca FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Privredne komore FBiH, Porezne uprave FBiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalne direkcije robnih rezervi, Crvenog krsta/križa FBiH i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. 


Za nadati se da će odluka o zaštiti građana i kontroli cijena najneophodnijih namirnica naći mjesto na ovoj sjednici. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI