KORONA (NI)JE RAZLOG

Šta se krije iza ostavke Sebije Izetbegović: Bježi li direktorica KCUS-a od javnih pitanja o bolesnoj djevojčici Nadin S.?!

Front 14.03.20, 20:26h

Šta se krije iza ostavke Sebije Izetbegović: Bježi li direktorica KCUS-a od javnih pitanja o bolesnoj djevojčici Nadin S.?!
Oni koji je dobro poznaju znaju da je njeno obrazloženje samo paravan za stvarne razloge, a to nikako nije preopterećenost poslom u vrijeme korone

 

Izvor: The Bosnia Times/ Analitički tim TBT


Za one koji je jako dobro poznaju to i nije bilo preveliko iznenađenje. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a ,prošle sedmice podnijela je ostavku na funkciju zastupnice (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. U obrazloženje koje je navela u ostavci dostavljenoj CIK-u stoji da je podnosi „zbog brojnih obaveza koje ima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a koje su posebno intenzivirane nakon izbijanja korona virusa.“ 


Također, oni koji je dobro poznaju znaju da je ova formulacija samo paravan za stvarne razloge, a to nikako nije preopterećenost poslom u vrijeme korone.


Korona nije razlog


Jer, KCUS je poduzeo niz preventivnih mjera, uklapa se u sistem djelovanja kriznog štaba u FBiH i zasad nema krize. Profesorica Izetbegović je konačno našla mjesto za izolatorij. Ne, ne u objektu njenog Kabineta, gdje je inače trebao biti. Cijela Klinika za plućne bolesti sa Podhrastova je preseljena u objekte u krugu KCUS-a, a Podhrastovi će biti izolatorij.


Elem, ako nije zbog korone, zbog čega je u CIK stigla ostavka? Ukratko, generalna direktorica Sebija Izetbegović ne želi da se suoči sa pitanjima o stanju na KCUS-u i u zdravstvu u Sarajevu uopće, o svom pogubnom uticaju na Medicinski fakultet, Ljekarsku komoru KS, Univerzitet… i sve čega se dohvati. Sebija Izetbegović ne želi da se suoči niti sa pitanjima o finansijskim transakcijama o kojima nema ni slova u finansijskim izvještajima koje je potpisivala. Ne želi slušati niti o svojoj odgovornosti za odlazak 127 vrhunskih speijalista i veliki broj medicinskih sestara i drugog osoblja, zbog čega je nivo zdravstvene usluge pao na nivo opasnosti po život pacijenata!


O Nadin S.


Iznad svega, Sebija Izetbegović ne želi odgovarati na pitanje o vlastitoj mentalnoj perverziji koja mjesecima nikom normalnom ne ide u glavu – kako je mogla uskratiti liječenje i izmještanje u Tursku djevojčici Nadin S. Pa zatim natjerati deset doktora da potpišu da ni oni neće da liječe dijete „iz straha za vlastiti život“ i onda ustrajati u borbi protiv maloljetne pacijentice i njenih roditelja. Na pitanje o tome ne samo da nema opravdanja, nego ni smislenog odgovora. 


Svi ostali problemi u zdravstvu mogu se tumačiti njenim menadžerskim diletantizmom i karakternim devijacijama. Ali, u slučaju ove djevojčice Sebija Izetbegović je jednostavno kriva i pred Bogom, i pred Krivičnim zakonom FBiH, Član 232. (Nepružanje medicinske pomoći). I nema se tu šta više reći. 


Kao što je poznato, Tužilaštvo KS (kao i MUP KS i Općinski sud) zaprimilo je prijavu o počinjenju pomenutog krivičnog djela i, prema posljednjim informacija koje TBT posjeduje, predmet se nalazi „u fazi provjera navoda“ iz prijave. Ovim putem TBT sugerira Tužilaštvu KS i postupajućem tužiocu da pregleda snimak koji je obišao svijet sa izjavom direktorice Izetbegović da „ovo dijete niko neće liječiti na Kliničkom centru“!


Rasprava o svemu ovome i mnoga druga neugodna pitanja Sebiju Izetbegović čekaju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na tematskoj sjednici o stanju u KCUS-u, koju su tražili zastupnici opozicije, ali i na redovnim sjednicama na kojima je opozicija naumila raščistiti sve probleme kojih se prilično nakupilo. Zbog toga što na mnoga nema odgovor, a nije navikla da iko na zvaničnom nivou postavlja pitanja o etičnosti i zakonitosti njenog postupanja, direktorica Izetbegović jednostavno više neće ući u dvoranu Parlamenta FBiH.


Srozavanje SDA


Njen problem je u načinu funkcioniranja Parlamenta. Rasprave su često direktne, nemilosrdne i neugodne za aktere koji se nađu na tapetu. S druge strane, zbog propisanog kodeksa ponašanja, tokom parlamentarne rasprave zastupnica Izetbegović ne bi mogla prekinuti, ušutkati i zatjerati u neku stvar bilo kojeg diskutanta, kao što ima običaj raditi na sastancima kolegija na KCUS-u. Zbog toga se ona ne želi ni izložiti rešetanju od opozicionih zastupnika koji su formirali listu pitanja o diskutabilnim rezultatima njenog upravljanja sarajevskim zdravstvom. 


A priču o Nadin S. evo nastoji izbjeći ostavkom, mada joj ni to neće uspjeti. Ta tema će doći na red, sa ili bez Sebije I. u Parlamentu.


Drugi, također važan razlog ostavke su nagomilano nezadovoljstvo i podjele u SDA. Afera „Asim“ je razotkrila svu moralnu bijedu rukovodstva najveće stranke u Bošnjaka i njihovo nipodaštavanje vlastitog naroda. U svakoj drugoj državi za mnogo manju sramotu funkcioneri bi davali ostavke, ali u stranci gdje ni lideri nemaju zrno morala - to se ne može očekivati.


Nakon sramotnog kidisanja na vlast u KS svim kriminalnim sredstvima, njih sad brine i uticaj afere na izbornu volju dosad uspješno varanog naroda. Tako su shvatili i to da bi im osim youtubera Asima, svakako mogla teško nauditi i rasprava o zdravstvu sa Sebijom Izetbegović kao negativcem u glavnoj ulozi te dodatno srozati SDA u očima javnosti.


Federalni parlament njenom ostavkom ništa ne gubi. U ovih nekoliko mjeseci mandata ništa se pametno od nje nije ni čulo. Jedino je šteta što javnost neće biti u prilici od generalne direktorice Izetbegović čuti pokušaje odgovora na pitanja koja će se postaviti na narednim zasjedanjima. 


Tako će ponovo na temu o KCUS-u vjerovatno odgovarati njeni prvi saradnici za „hod po minskim poljima“, prof.dr. Enra Suljić i prof.dr. Edo Hasanbegović.

 

(TBT/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI