Predsjednik SDA pojasnio

Izetbegović: Odluka o smjeni u CIK-u je ispravna, razumijem Radončićevu reakciju

Front 12.03.20, 20:43h

Izetbegović: Odluka o smjeni u CIK-u je ispravna, razumijem Radončićevu reakciju
Potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji ulaže izuzetnu energiju u rješavanju problema izazvanim migrantskom krizom i epidemijom koronavirusa

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je u izjavi za Fenu odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o smjenama članova Centralne izborne komisije (CIK).

 

- Odluka o smjenama u CIK-u politički je ispravna, naročito u slučaju Branka Petrića, koji se nedavno odazvao na poziv člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za sastanak i time pokazao da je politički pristrasan, kao i da su mu odluke entiteta iznad funkcije koju obavlja na državnom nivou - kazao je u izjavi za Fenu Izetbegović.

 

Predsjednik SDA smatra da je izglasavanje takve odluke bilo nužno usaglasiti i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) odnosno njihovom poslanicom u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

- Partnerstvo SDA, SBB i Demokratske fronte (DF) podrazumijeva koordinaciju i dogovor o svim važnim političkim pitanjima. Ovaj put je ta koordinacija, nažalost, izostala. To je greška - kazao je Izetbegović.

 

Potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji ulaže izuzetnu energiju u rješavanju problema izazvanim migrantskom krizom i epidemijom koronavirusa.

 

- Obrazložio sam mu da je riječ o nesporazumu i da razumijem njegovu reakciju - kazao je Izetbegović, najavljujući da će ubuduće mnogo više pažnje morati posvetiti koordiniranju odluka unutar koalicije SDA-SBB-DF.

 

Kako je zaključio predsjednik SDA Bakir Izetbegović u izjavi za Fenu, samo zajedničkim naporom probosanskog bloka može se na ispravan i snažan način odgovoriti na trenutne izazove s kojima je BiH suočena i suprotstaviti se politici koja blokadom institucija i drugim akcijama želi ugroziti državu.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI