Nezadovoljan nedovoljnom naučnom produktivnošću

Asim Kurjak napušta BANU: Akademija na prekretnici nakon smrti predsjednika Muhameda Filipovića

Kultura 12.03.20, 10:01h

Asim Kurjak napušta BANU: Akademija na prekretnici nakon smrti predsjednika Muhameda Filipovića
Smatra da je loše kadroviranje znak da se takvo stanje neće mijenjati, a da sve to rezultira činjenicom da BANU danas nije prepoznata ni kod domaće niti kod šire svjetske javnosti i da kao takva nema povjerenje bošnjačkog naroda i ozbiljnih naučnih krugova

 

 

Akademik Asim Kurjak donio je odluku o napuštanju članstva u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), te je o tome obavijestio članove BANU-a, pišu Vijesti.ba.

 

Od izvora bliskih BANU saznaje se kako je u obavijesti koju je poslao članovima, Kurjak naveo niz razloga za ovakvu odluku.

 

Izvor portala Vijesti.ba je ispričao kako je Kurjak mišljenja da se nakon smrti njenog predsjednika Muhameda Filipovića BANU nalazi na nekoj vrsti prekretnice i kako se trenutno ne poštuju međunarodni kriteriji naučnog vrednovanja. Kurjak je nezadovoljan i nedovoljnom naučnom produktivnošću Akademije te je smatra poraznom za što je, navodno, naveo i konkretne primjere.

 

Smatra i da je loše kadroviranje znak da se takvo stanje neće mijenjati, a da sve to rezultira činjenicom da BANU danas nije prepoznata ni kod domaće niti kod šire svjetske javnosti i da kao takva nema povjerenje bošnjačkog naroda i ozbiljnih naučnih krugova.

 

(vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI