Bakir Izetbegović o aferi 'Asim', Efendiću i frakcijama

U SDA imamo pukotine i podjele na urbane i ruralne, mlade i stare, na one koji su branili BiH i one koji su zemlju napustili...

Front 11.03.20, 21:02h

U SDA imamo pukotine i podjele na urbane i ruralne, mlade i stare, na one koji su branili BiH i one koji su zemlju napustili...
Razgovarao sam sa Safetom Softićem. I on je čovjek kojem vjerujem bez ostatka. Bio je član Kantonalne izborne komisije koja je organizirala i pratila izbore za predsjednika i članove rukovodstva KO SDA Sarajevo. Po onome što sam od njega čuo, ne bih rekao da je integritet izbornog procesa doveden u pitanje, rekao je Izetbegović

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za portal Faktor govorio je, između ostalog, o aferi 'Asim', Semiru Efendiću i odgovorio na pitanje - postoji li raskol u SDA.

 

Javnost je već svjedočila određenim posljedicama snimka u kojem se obećava zaposlenje u zamjenu za glas na kantonalnim izborima u SDA. Asim Sarajlić je podnio ostavke na funkcije, dva nesuđena ministra su se povukla. Hoće li biti još rezova izazvanih tim snimkom?

 

- Zavisno od toga šta će ustanoviti komisija koju čine članovi Etičkog odbora SDA. Ova komisija će ispitati temeljito sve aktere afere. A SDA je velika stranka i ona će permanentno imati proces pročišćavanja. Desetine utjecajnih kadrova su otišle u vremenu od kada sam ja preuzeo poziciju predsjednika SDA. Jedni glasno, uz afere, a drugi tiho.

 

Imate li povjerenje u rad Kadrovske komisije nakon svega što se moglo čuti na snimku?

 

- Vjerovatno su neki pojedinci imali utjecaja na neka zaposlenja, ali nijedno bitno imenovanje se ne može desiti bez odluke Kadrovske komisije. Njen sastav čine ljudi poput Šefika Džaferovića, Denisa Zvizdića, Adila Osmanovića, i ja vjerujem u njihove kriterije i poštenje.

 

Mogu li se ponoviti izbori za Kantonalni odbor SDA Sarajevo? Na tome insistiraju neki od zvaničnika Vaše stranke, poput Semira Efendića ili Aljoše Čampare. Jeste li razgovarali sa njima?

 

- Razgovarao sam sa Safetom Softićem. I on je čovjek kojem vjerujem bez ostatka. Bio je član Kantonalne izborne komisije koja je organizirala i pratila izbore za predsjednika i članove rukovodstva KO SDA Sarajevo. Po onome što sam od njega čuo, ne bih rekao da je integritet izbornog procesa doveden u pitanje. Naravno, moglo se ponešto bolje uraditi, recimo omogućiti obraćanje kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora, ali izostanak toga nije povreda izbornog postupka. Ovih dana intenzivno radi Centralna izborna komisija Stranke po žalbi Semira Efendića, pa ćemo vidjeti šta je njen nalaz i preporuka.

 

Može li ova situacija dovesti do ozbiljnijeg raskola u stranci, barem u Sarajevu?

 

- Može dovesti do raskola ako se utjecajna grupa kadrova, naročito mladih i ambicioznih, marginalizira. Oni će tražiti svoj prostor, u SDA ili van nje. I mladi, naravno, moraju imati strpljenja. Ponekad im u šali kažem – preskočite po neku stepenicu, nemojte pokušavati da preskočite spratove, opasno je to. U ovom času su prepoznatljive pukotine i podjele na "urbane" i "ruralne", na "mlade" i "stare", na one "koji su branili BiH" i one "koji su zemlju u ratu napustili". Nezdrave su ovo podjele, i rukovodstvo SDA treba da ih izbriše kroz mudro balansiranje svega pomenutog. Sve je to SDA. Njena snaga je u veteranima, ali je njena budućnost u mladim i obrazovanim kadrovima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI