Po naredbi Suda BiH

SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, istražuje se prodaja oružja

Hronika 11.03.20, 15:18h

SIPA privremeno oduzela dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH, istražuje se prodaja oružja
Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580 KM, navedeno je u saopštenju SIPA

 

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Republike Hrvatske.

 

"Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u periodu od 22.3.2010. godine do 22.10.2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske", navedeno je iz SIPA.

 

Kako navode, osumnjičena osoba izmijenila je bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavala određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Republike Hrvatske.

 

"Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580 KM", navedeno je u saopštenju SIPA.

 

O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI