Pljušte ogorčeno reakcije

Neka prevencija sačeka! Ministar Rusmir Mesihović, umjesto zaštite zdravlja građana, traži novi službeni automobil!

Front 11.03.20, 11:32h

Neka prevencija sačeka! Ministar Rusmir Mesihović, umjesto zaštite zdravlja građana, traži novi službeni automobil!
Od ministra zdravstva u situaciji kad je zdravlje građana u krizi i zdravstvena zaštita u svim segmentima na jako niskom nivou, u najmanju ruku očekujemo da bude toliko savjestan da nas ne ponižava kupovinom novog službenog vozila na račun mjera prevencije i zaštite zdravlja građana - poručuju iz Naše stranke

 

 

Danas se usvaja budžet Kantona Sarajevo. Posebnu pažnju privukao je amandman novog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića iz Demorkatske fronte, a u vezi s tim amandmanom reagovao je Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS.
 

U saopštenju za javnost se navodi sljedeće:  


„Ministar Mesihović je tražio da se iznos za prevenciju i zaštitu zdravlja umanji za 100.000 KM. On predlaže da se od tih sredstava 45.000 KM prebaci za nabavku službenog vozila.


Od ministra zdravstva u situaciji kad je zdravlje građana u krizi i zdravstvena zaštita u svim segmentima na jako niskom nivou, u najmanju ruku očekujemo da bude toliko savjestan da nas ne ponižava kupovinom novog službenog vozila na račun mjera prevencije i zaštite zdravlja građana!


Prijedlog o preraspodjeli sredstava pogledajte u prilogu...

 

ministar-zdravstva-sluzbeno-vozilo

 

SDP BIH: Novi automobil za bolje zdravlje građana!

 

Reagovao je i Klub zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, koji smatra neprihvatljivim namjere novog ministra zdravstva KS, Rusmira Mesihovića o kupovini novog službenog vozila, a u saopštenju se navodi:


Naime, ministar Mesihović u budžetu Kantona Sarajevo koji danas treba biti usvojen, planira umanjiti sredstva za prevenciju i zaštitu zdravlja u iznosu od 45. 000 KM u svrhu kupovine novog službenog vozila.


U vremenu kada se susrećemo sa Coronavirusom i vandrednim mjerama s kojima se susreće Kanton Sarajevo neprihvatljive su ovakve odluke. SDP je stava da je vozni park Vlade Kantona Sarajevo i više nego dovoljan, te smatramo da je ovo nepotrebno trošenje budžetskog novca.
Također, smatramo skandaloznim da se u novom budžetu ukidaju sredstva predviđena za zaštitu zraka, te se ista prebacuju za izradu projektne dokumentacije za žičaru Hrasnica-Igman, kao i sredstva namjenjena za zaštitu prorode, koja se ukidaju radi povećanja putnih troškova i otpremnina za odlazak u penziju.


Ukoliko su ovo najavljenje promjene za dobrobit građana koje je nova vlada proklamovala, onda građani s pravom trebaju biti zabrinuti - ističe KO SDP BiH Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI