Loše ekonomske prognoze

Posljedice korona virusa: Samo u jednom hotelu u Sarajevu otkazano sedam hiljada noćenja!

Biznis Klub 10.03.20, 09:52h

Posljedice korona virusa: Samo u jednom hotelu u Sarajevu otkazano sedam hiljada noćenja!
Većina tura zakazanih za mart i april je otkazana, kažu iz Udruženja turističkih vodiča KS

 

Više od sedam hiljada noćenja otkazano je za mart samo u jednom od hotela u Sarajevu.

 

Letova prema Kini nema, a obustavljena je i linija Sarajevo - Rim. U februaru je zabilježen pad u dolasku turista i broju noćenja, podaci su Turističke zajednice KS.

 

- Već prvih devet dana marta aplikacija na osnovu koje radimo statističke izvještaje bilježi pad broja dolazaka turista za oko 30 posto i broja noćenja za oko 25 posto i na osnovu toga možemo očekivati da će ovaj mjesec biti lošiji u odnosu na isti mjesec prošle godine - navodi Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice KS, izvještava Federalna televizija.

 

I na Aerodromu Sarajevo broj dolazaka putnika manji je za dva posto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše dolazaka u februaru bilo je iz Hrvatske, Srbije, Turske, Kine, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, SAD-a, Italije i Austrije. Turistički radnici su zabrinuti.

 

- Panika je stvorena, možda i previše nego što je potrebno. Opreznosti nikad dosta. Bit će problema, bit će utjecaja. Već se otkazuju pojedine ture - kaže Zijad Jusufović, predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS.

 

Većina tura zakazanih za mart i april je otkazana, kažu iz Udruženja turističkih vodiča KS. Zasad dolaze samo turisti koji su unaprijed uplatili novac. Upitna je i ljetna sezona.

 

- Za BiH se sprema katastrofa, barem što se tiče ugostiteljsko-turističke branše jer putuju samo oni koji moraju, a turista će biti sve manje i manje - ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

 

Jedina nada hotelijera je da panika oko koronavirusa neće predugo trajati, kaže Hadžić. Ture za juni još nisu otkazane.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI