Lider SNSD-a poručio

Dodik: Mićić se treba u narednih pet dana odrediti ostaje li uz sporazum

Front 06.03.20, 15:51h

Dodik: Mićić se treba u narednih pet dana odrediti ostaje li uz sporazum
Izvršni komitet SNSD-a ostaje pri zaključcima Narodne skupštine RS-a, među kojima je i da predstavnici tog bh. entiteta obustavljanju učešće u donošenju odluka u državnim organima BiH

 

Izvršni komitet Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbija mogućnost angažovanja Oružanih snaga na granici Bosne i Hercegovine sa Srbijom i Crnom Gorom – izjavio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik.

 

Smatraju da to nisu mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

 

-Još ni jedna zemlja nije donijela odluku o angažovanju vojske – dodao je on i podsjetio da je Evropska unija (EU) promijenila politiku otvorenih granica te da se iz tog što je vidljivo na granici Grčke i Turske ide ka tvrdnji da je Evropa odlučila da brani svoje vanjske granice.

 

Izvršni komitet SNSD je podržao opredjeljenje da na prostoru tog entiteta nema mogućnosti za prihvatne centre za migrante, koji većinom nisu iz Sirije, kao i da je potrebno da se sačini plan s ciljem da se ne dozvoli ugrožavanje građana i njihove imovine.

 

Prihvataju sporazum sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, ali kako je naveo, odbijaju bilu kakvu koaliciju s SDS-om, čiju politiku smatraju izdajničkom i nisu s rukovodstvom stranke o tome ni razgovarali.

 

U narednih tri do pet dana očekuju da se Mićić jasno izjasni da li ostaje pri sporazumu sa SNSD-om ili podržava zaključke Predsjedništva SDS-a, koje je odbacilo taj sporazum.

 

Kada je u pitanju koronavirus, podržane su preduzete mjere nadležnih oragana nakon prva dva slučaja u RS.

 

Situacija u BiH je ocijenjena kao složena, a Dodik tvrdi da tome doprinosi ponašanje određenih predstavnika međunarodne zajednice, jer, kako je naveo, ne dozvoljavaju promjenu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domaćim kadrovima.

 

- OHR i Ustavni sud BiH su dio paketa protiv RS-a, koji treba da degradira njenu ustavnu i dejtonsku poziciju...-ustvrdio je Dodik na konferenciji za novinare.

 

Izvršni komitet SNSD-a ostaje pri zaključcima Narodne skupštine RS-a, među kojima je i da predstavnici tog bh. entiteta obustavljanju učešće u donošenju odluka u državnim organima BiH.

 

Ocijenjeno je i da poslanički Klub SNSD-a u entitetskom parlamentu treba da predloži novi poslovnik o radu tog zakonodavnog tijela, kako bi se, tvrde, vratio njen dignitet.

 

-Neophodno je za svaku tačku dnevnog reda utvrditi termin rasprave, a ne da se često zloupotrebljavaju procedure i građani ne mogu da prate ono što ih zanima – rekao je lider SNSD-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI