bura oko afere 'asim'

Šta je Semir Efendić rekao policiji, stigla prijava Tužilaštvu za neovlašteno snimanje

Front 05.03.20, 15:55h

Šta je Semir Efendić rekao policiji, stigla prijava Tužilaštvu za neovlašteno snimanje
Snimak je javno objavio na društvenim mrežama dan nakon što je poražen nakon tajnog glasanja za kantonalnog čelnik

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo utvrđuje ima li osnova za pokretanje istrage zbog snimka koji je na svom Facebook profilu objavio načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić.


On je prekjučer i saslušan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uz prisustvo postupajuće tužiteljice.

 

Vrše se provjere kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela i dovoljno osnova za pokretanje istrage. U ovoj fazi nismo u mogućnosti saopćiti više detalja – kazala je jučer Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.


Podsjećamo, Efendić je objavio audiosnimak razgovora o navodnoj kupovini glasova, koji je nastao dan prije izbora predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

 

Snimak je javno objavio na društvenim mrežama dan nakon što je poražen nakon tajnog glasanja za kantonalnog čelnika.

 

Akteri ove afere, koja potresa SDA, bili su potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije stranke Asim Sarajlić, kantonalni zastupnik Sabahudin Delalić, Muhamed Šehović i osoba koja je na snimku označena kao “delegat”. Riječ je o zaposleniku Općine Novi Grad Velidu Tvrtkoviću.

 

Sarajlić je nakon svega podnio ostavku na sve stranačke funkcije, što je na Kolegiju i prihvaćeno.

 

No, prema nezvaničnim informacijama Avaza, Efendić je u policiji rekao da je on snimak koji je objavio, dobio prije samog održavanja sjednice Skupštine SDA u “Holidayu” te da nije imao vremena da vidi o čemu se tu tačno radi.

 

No, evidentno je da ga je objavio dan poslije, iako je znao da je to krivično djelo, što mu je i sugerirano. Pravdao se i time da nije znao ko je snimak napravio kad ga je dobio. Sada će od iskaza Tvrtkovića zavisiti mnogo toga i on je ključan da se utvrdi prema čijim je uputama neovlašteno snimao. Tako bi Efendić od svjedoka mogao brzo postati osumnjičeni

.

Sve utvrditi

 

Saznajemo da je u Tužilaštvo KS jučer stigla anonimna kontraprijava zbog neovlaštenog snimanja. U prijavi se traži da Tužilaštvo ispita ko je i kako počinio evidentno krivično djelo i snimak objavio u javnost.

 

Tužiteljica će sada odrediti daljnje korake.

 

Moramo sada sve izanalizirati i vidjeti šta dalje – tvrdi naš izvor iz ove institucije.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI