Zastupnik u PSBiH pred Sudom BiH

Mektić: Nisam kriv, Mijović i Tadić su 'lupale' u optužnici!

Front 05.03.20, 10:53h

Mektić: Nisam kriv, Mijović i Tadić su 'lupale' u optužnici!
Garaplija je kazao da je ovaj proces vrh ledenog brijega i kako će dokazati kako se zloupotrebljava istražni aparat

 

Bivši ministar sigurnosti BiH i aktuelni zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas se u Sudu BiH izjasnio da nije kriv. Tereti se za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

 

„Sitaucija je svaki dan nekako sve konfuznija, tako da bi se trebao danas dva puta, a sljedeći put tri puta krstiti. Vrlo je kratko trajalo sve. Optužnica je zasnovana na lažnim netačnim i izmišljenim stvarima. U optužnici se spominje oštećen budžet, ali je žalosno što tužiteljica, pa ni glavna tužiteljica Gordan Tadić koja je parafirala ovu optužnicu ne znaju šta  je budžet“, kazao je Mektić.

 

On je dodao da tužiteljica Vedrana Mijović ne zna osnovne stvari.

 

„Možda njima odgovara da optužnice pišu tako što lupaju“, kazao je Mektić.

 

Optužnicom, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, obuhvaćeni su i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo. Svi oni su također negirali krivicu.

 

Adna Dobojlija, advokatica Edina Garaplije imala je primjedbu na dostavljanje dokaza.

 

"Cijeli spis se ne dostavlja uz optužnicu. Izvršila sam uvid u spis i progovorila da nam nije sve dostavljeno. To nije samo ovdje slučaj. Ima dokaza koji idu u korist mom branjeniku a nisu nam dostavljeni", kazala je Dobojlić pojašnjavajući da je optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima.

 

Garaplija je kazao da je ovaj proces vrh ledenog brijega i kako će dokazati kako se zloupotrebljava istražni aparat.

 

"Brzo ćemo pokazati kako MUP-ovi rade, prepadaju, ucjenjuju", kazao je Garaplija.

 

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zlouporabom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zlouporabe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od Delegacije Evropske unije u BiH, vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.


Odbrana optuženih se bazirala na samu optužnicu, tvrdeći da su dokazi protuzakonito pribavljeni, a čule su se i optužbe da je riječ o montiranom procesu.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI