Meteorolog Nedim Sladić

Očekuju se olujni udari vjetra: Večeras bi moglo biti 'nezgodno', poštujte upozorenja!

Hronika 02.03.20, 16:21h

Očekuju se olujni udari vjetra: Večeras bi moglo biti 'nezgodno', poštujte upozorenja!
Što je pritisna razlika veća, jači je vjetar. Vjetar uvijek puše od područja višeg prema području nižeg pritiska sve dok se razlika između njih ne ujednači, pojašnjava Sladić

 

Izraženo gradijentno polje u prizemlju posljedica je formiranja Đenovske ciklone koja će s prednje strane dovlačiti vlažan i topao zrak u naše krajeve. Sniženiji pritisak je bliže cikloni, sjevernije, dok je povišeniji južnije, navodi meteorolog Nedim Sladić.

 

"Hajdemo sad to pokušati objasniti malo ljepše. Treba znati da ciklona ima dvije strane - prednju i zadnju. Prednja strana ciklone znači da se naša zemlja nalazi u toplom sektoru, jer strujanje u cikloni je u smjeru obrnutog od kazaljke na satu pa ako od lijevog donjeg ugla slike olovkom ili prstom krenete kružiti u spomenutom smjeru preko Bosne i Hercegovine, vidjet ćete da nam topao zrak dolazi sa Mediterana u južnom visinskom strujanju. On je izrazito bogat vlagom u ovakvim okolnostima, a nad vanjskom stranom Dinarida, nailaskom nad prirodnu prepreku, formira oblačne kape nad vrhovima planina koji često donose velike količine padavina, tako da u narednih 3-4 dana padavinski totali na jugu Hercegovine i u privjetrini Dinarida mogu lahko preći 150 mm. No, konfiguracija terena na jugu zemlje je takva da krečnjak upija padavine i one brzo odlaze u Jadran pa razloga za poplave nema. Moram priznati da ovakvu, školskog primjera, Đenovsku ciklonu nismo imali od jeseni".

 

Gradijent je, drugim riječima, razlika u pritisku, navodi.

 

"Što je pritisna razlika veća, jači je vjetar. Vjetar uvijek puše od područja višeg prema području nižeg pritiska sve dok se razlika između njih ne ujednači. Nad sjeverom Bosne kao što možemo vidjeti je projiciran pritisak na vrijednost od 996 hPa, dok je na krajnjem jugu zemlje na 1008 hPa. Razlika od 12 hPa na relativno malom području nije za zanemariti, stoga poštujte sva upozorenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske kao dva relevantna tijela za proglašenje stepena upozorenja, jer će udari južnog vjetra, prema izračunima većine prognoznih modela (ARPEGE, SWISS HD, ICON, ECMWF, GFS, NEMS-NMMB) u večernjim satima ponedjeljka biti mjestimično olujni, naročito u Dinaridima, te u Krajini, zapadnim, centralnim predjelima Bosne i u Hercegovini, a udari mogu dostizati brzinu i do 90 km/h. Očekivani udari vjetra u noći ponedjeljka i u noći na utorak su između 55 i 90 km/h. U prijepodnevnim satima trećeg marta, vjetar je u slabljenju", poručuje Sladić.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI