Sa 'umjerenog' na 'visoki'

Evropska unija podigla nivo prijetnje od korona virusa: U 18 članica zabilježeno 38 smrtnih slučajeva

Hronika 02.03.20, 13:50h

Evropska unija podigla nivo prijetnje od korona virusa: U 18 članica zabilježeno 38 smrtnih slučajeva
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen priopćila je danas na konferenciji za novinare kako je rizik od koronavirusa u Evropskoj uniji povišen s 'umjerenog' na 'visoki'

 

Broj zabilježenih slučajeva zaraze korona virusom širom svijeta bliži se 100.000, a broj umrlih tokom nedjelje je prešao 3000.

 

Jučer je u SAD-u zabilježen drugi smrtni slučaj. No, s druge strane, u pokrajini Hubei, iz koje je sve krenulo, bilježi se oštar pad broja novih slučajeva. To bi mogao biti znak da epidemija jenjava, barem u tom dijelu svijeta.

 

Japanske vlasti potvrdile su još pet slučajeva zaraze koronavirusom na otoku Hokkaidu.

 

U Portugalu zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom.

 

U Njemačkoj je broj zaraženih porastao na 158.

 

Srednja škola za dječake na jugozapadu Londona zatvorena je nakon što se član osoblja zarazio koronavirusom tijekom putovanja u Italiji.

 

"Wimbledon College donio je odluku o privremenom zatvaranju jer se nekolicina osoblja nalazi u samoizolaciji zbog bliskih kontakata s potvrđenim slučajem zaraze", rekla je liječnica Yvonne Young, savjetnica u Državnoj agenciji za javno zdravstvo Engleske (PHE).

 

Evropska unija podigla je razinu prijetnje od korona virusa s umjerene na visoku.

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je danas na konferenciji za novinare kako je rizik od korona virusa u Evropskoj uniji povišen s 'umjerenog' na 'visoki'.

 

Njeno saopćenje došlo je nakon što se ovaj novi soj virusa proširio većim dijelom zapadne Evrope. Evropska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides kazala je kako je u 18 država članica EU-a zabilježeno 38 smrtnih slučajeva i 2.100 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI