VIDEO/ Nakon teške bolesti

U Ljubljani preminuo Ulay, konceptualni umjetnik i dugogodišnji partner Marine Abramović

Hronika 02.03.20, 13:25h

U Ljubljani preminuo Ulay, konceptualni umjetnik i dugogodišnji partner Marine Abramović
Ulay iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti ni da prisustvuje retrospektivnoj izložbi „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i dio njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umjetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa

 

Uticajni konceptuelni umjetnik Frank Uwe Lasipen, poznatiji kao Ulay, jedan od pionira performansa preminuo je u u Ljubljani u 77. godini poslije duge i teške bolesti, prenijeli su svjetski mediji.

 

Frank Uwe Lasipen, poznatiji pod umjetničkim pseudonimom Ulay, eksperimentisao je u različitim oblastima vizuelnih umjetnosti koristeći svoj čuveni polaroid i često insistirajući na učešću publike u njegovim performansima.

 

Ulay je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojom je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. godine kada su se razišli.

 

Ulay iz zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti ni da prisustvuje retrospektivnoj izložbi „Čistač“ Marine Abramović u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, na kojoj je prikazan i dio njihovog uticajnog opusa koji su stvorili tokom čuvene umjetničke i partnerske saradnje od 1975. do 1988. godine u oblasti performansa, istražujući granice ljudske izdržljivosti.

 

Razišli su se poslije performansa na Kineskom zidu, prešavši više od 2.500 kilometara hodajući jedno drugom u susret sa različitih krajeva. Svoj zajednički rad Marina i Ulay su definisali u manifestu „Povezani radovi: Umjetnost življenja“.

 

Susreli su se ponovo u okviru performansa „Umjetnik je prisutan“ Marine Abramović u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA), kada se Ulay pojavio u galerijskom prostoru, došavši iz publike, i sjeo za sto pred Marinu.

 

Iz Amsterdama se 2009. godine preselio u Ljubljanu, gdje je i preminuo.

 

 

(RTS, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI