Podijeljene nagrade na 70. Berlinaleu

Iranski film 'Nema tu zla' ubjedljivi pobjednik, reditelj nije mogao doći jer je osuđen zbog 'urote protiv poretka'

Kultura 01.03.20, 13:39h

Iranski film  'Nema tu zla' ubjedljivi pobjednik, reditelj nije mogao doći jer je osuđen zbog 'urote protiv poretka'
Režiser pobjedničkog filma - Mohammad Rassulof - nije mogao doći i podignuti nagradu, jer je 2019. osuđen na dvije godine zabrane izlaska iz zemlje zbog „urote protiv poretka“

 

Podijeljene nagrade na 70. Berlinaleu: Iranski film  'Nema tu zla' ubjedljivi pobjednik, reditelj nije mogao doći jer je osuđen...


Film „Nema tu zla“ iranskog režisera Mohammada Rassulofa pobjednik je 70. filmskog festivala u Berlinu. Međunarodni žiri kojim je predsjedao Jeremy Irons glavnu je festivalsku nagradu dodijelio filmu koji je na festivalu prikazan posljednjeg dana, a koji kroz više prepletenih priča tematizira problem smrtne kazne.


Režiser pobjedničkog filma - Mohammad Rassulof - nije mogao doći i podignuti nagradu, jer je 2019. osuđen na dvije godine zabrane izlaska iz zemlje zbog „urote protiv poretka“.


Drugu nagradu festivala - veliku nagradu žirija - dobila je njujorška redateljica Eliza Hittman za film „Never Rarely Sometimes Always“ (Nikad rijetko često uvijek) koji prati pokušaj tinejdžerice da obavi abortus bez znanja roditelja.


Srebrenog medvjeda - treću nagradu festivala - dobili su francuski režiseri Delepine i Kevern za film „Effacer L'Historique“ (Izbrisati povijest).


Nagradu za najbolju režiju dobio je Korejac Hong Sangsoo za film „Žena koja je trčala“, a za najbolji scenarij Talijani braća Innnocenzo za film „Favolacce“ (Ružne priče). I nagrada za najbolju mušku ulogu ide u Italiju, glumcu Eliju Germanu za ulogu marginalnog naivnog slikara Antonija Ligabuea u filmu „Htio sam se sakriti“.


Za žensku ulogu nagrađena je Njemica Paula Beer za film „Undine“ Dietera Petzolda.


Film „Undine“ dobio je i nagradu međunarodnog žirija (FIPRESCI), dok je pobjednički film Iranca Rassulofa dobio nagradu ekumenskog žirija.


Objavljene su i brojne nagrade u popratnim sekcijama, a tu se među nagrađenima našao i film „Otac“ srpskog režisera Srđana Golubovića, nastao u hrvatskoj koprodukciji. Film u kojem glavnu ulogu glumi Goran Bogdan dobio je nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija u programu Panorama.


Redatelj pobjedničkog filma Mohammad Rassulof rođen je 1972. u Širazu. Debitirao je 2002. filmom „Suton“ s kojim je odmah pobijedio na iranskom nacionalnom festivalu Fajr.


Kao izrazito politizirani filmaš, Rassulof je zajedno s kolegom Jafarom Panahijem stalno na piku iranskog pravosuđa. Godine 2010. osuđen je na godinu dana zatvora, s tim da je izvršenje pretvoreno u kućni pritvor. Rassulof je odmah odgovorio tako što je u gerilskim uvjetima snimio film „Rukopisi ne gore“ koji je 2013. dobio nagradu kritike u Cannesu. U Cannesu je nagrađen još jednom- 2017.- za film „Čovjek od integriteta“.


„Nema tu zla“ mozaički je film koji prati više likova pripadnika vojne postrojbe koja u Iranu izvršava smaknuća. Jedan od likova ne želi ubiti, bježi i zato snosi posljedice. Drugi nevoljko izvršava egzekucije, i također se nosi s konsekvencama. Trećem odluka o neposluhu trajno usmjeri život.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 

 

 


   

BLIN
KOMENTARI