VIDEO/ Šemsudin Mehmedović o Efendićevom snimku

Predsjednik je najodgovorniji i od njega se očekuje da sačuva obraz čestitog dijela SDA... Stidim se svega toga!

Front 29.02.20, 21:46h

Predsjednik je najodgovorniji i od njega se očekuje da sačuva obraz čestitog dijela SDA... Stidim se svega toga!
Događaj koji je uzdrmao politički ambijent u BiH, a naročito u SDA svakako zavređuje (očekivano) moj stav spram istog, napisao je Mehmedović

 

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović najoštrije je osudio aktere skandaloznog audiosnimka koji otkriva prljave radnje visokih dužnosnika njegove SDA. On je večeras objavio post pod naslovom 'Ne u moje ime', koji prenosimo u cjelosti:

 

- Pravda i pravednost, legalitet i legitimitet, to trebaju biti vrijednosti za izabrane dužnosnike na svim nivoima i za svakog onog ko se bavi javnim poslom, a naročito za političke predstavnike, koji moraju imati osim odgovornosti pred zakonom i moralnu odgovornost za svoj rad.


Događaj koji je uzdrmao politički ambijent u BiH, a naročito u SDA svakako zavređuje (očekivano) moj stav spram istog.

 

Kao zagovornik temeljite reforme SDA ne mogu biti po strani šta se događa u državotvornoj stranci u predvečerje "Dana nezavisnosti" i kada smo trebali u slavljeničkoj atmosferi da obilježimo ovaj dan, počastili su nas sa video uratkom kojim se zapravo pokazuje zbilja stanja u SDA. Nije to od juče. Ovakvo stanje je izrazito od događaja na 6. kongresu SDA, kada je na očigled cijele javnosti zadokumentovana krađa glasova, i koja nikad nije sankcionirana.

 

 

Napad na dužnosnike SDA u Srebrenici, niko nije odgovarao. Danas je isplivalo sve na površinu i potrebna je AKCIJA da se rasvijetli sve i konačno krene u obračun sa svima onim koji negativno utiču na temeljne vrijednosti demokratije, prvenstveno u SDA. Biti delegat u Gornjem domu PS BiH, među 15 odabranih, biti potpredsjednik stranke, biti predsjednik Kadrovske komisije, predsjednik KO SDA Sarajevo, znači biti čist kao suza, biti pravedan, legitiman, legalan, a ne biti "onaj koji najbolje sređuje stvari".

 

Osnovno pravo svakog slobodnog čovjeka je pravo da bira i bude biran to svojom slobodnom voljom. Uskraćivanje toga prava mora biti sankcionirano i to po zakonu, to očekujemo od institucija sistema države (ne za proganjanje neistomišljenika), ali moralno i političko sankcioniranje učesnika u destabilizaciji SDA BiH, je odgovornost prvog u SDA. Statut SDA BiH nakon 7. kongresa je potpuno predsjednički - sve ovlasti su u rukama predsjednika SDA, ali ne smije se zaboraviti i odgovornost što se samo po sebi podrazumijeva. Zato je predsjednik SDA najodgovorniji i od njega se očekuje jasan i nedvosmislen potez kojim će se očuvati obraz čestitog dijela SDA.

 

Destabilizacija se ne može desiti onome ko je stabilan, te zadnja reakcija SDA je percipirana u javnosti kao stajanje iza nedjela koje je pucanj u srce SDA.
Kriza koja je uzrokovana ovim nedjelom je šansa za SDA, i sve časne ljude u njoj, iz koje moramo izaći jači i bolji. Ako pak ne bude adekvatna reakcija od rukovodstva SDA, onda komotno možete nastaviti isključivati sve one koji su misleći ljudi, i koji imaju svoj stav, kažnjavati njih, i njihove sredine iz kojih su potekli, i ostat ćete sami u svom glibu koji ste napravili. Ja se javno ograđujem od svih tih prljavih djela koja potresaju SDA, ma koji pojedinci učestvovali u tome, i nisam bio nikada dio toga. Stidim se svega toga!

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI