DEPO KOMENTAR/ NA POMOLU VELIKI POLITIČKI LOM U SDA

Nikad mu ovaj snimak halaliti neće: Izetbegović već krenuo u obračun, čeka se Efendićev odgovor!

Front 29.02.20, 21:07h

Nikad mu ovaj snimak halaliti neće: Izetbegović već krenuo u obračun, čeka se Efendićev odgovor!
Izetbegović neće Efendiću, ali i drugima oko njega, ovaj snimak nikad halaliti. Onog trenutka kada je odlučio da na ovaj način izađe u javnost protiv vrha svoje stranke, mladi političar je morao znati kakve mogu biti moguće posljedice. Zato se sada čeka Efendićev novi potez. Jer, vrlo brzo neće imati vremena za njega

 


I šta sad?


Samir Efendić je objavio audio snimak koji je u tančine razotkrio način kako, po vlastitom priznanju, „prvi do Bakira“, Asim Sarajlić, rješava unutarstranačke demokratske odnose uoči izbora za predsjednika KO SDA u Sarajevu.  Snimak je trebao javnosti da pokaže kako je Efendić kupovinom glasova delegata potkraden i prevaren u borbi za mjesto predsjednika stranke u Kantona Sarajevo. 


Ali ovaj antologijski audio zapis, koji može ući u anale političkog bešćašća na Balkanu, otkrio je i puno više – kako iznutra funkcionira „temeljna stranka kod Bošnjaka“. To je svijet prevara, laži, korupcije i prljavih obavještajnih igara, glib međusobnog nepovjerenja i makijavelističke borbe za političku kontrolu i moć nad ljudima.

 


I više je nego jasno da u tome snimku sve ukazuje da gotovo sve stvari idu po nalogu „prvog u Bošnjaka“, samog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.


Kako će on reagirati na ovu medijsku subverziju? Scenarij je očekivan – već danas vrh stranke se oglasio sa saopćenjem po kojem je ovo pokušaj destabilizacije stranke, a odgovorni trebaju politički odgovarati. 


Poznavajući političku filozofiju ove stranke, od vremena kada ju je osnovao Alija Izebegović do današnjih dana i vladavine sina mu Bakira, nema nikakve dileme da će se pubunjeni Efendić naći na meti stranačke hobotnice i biti elemisan. Možda ne odmah, ali, kao što kaže sam Sarajlić, onda sigurno nakon lokalnih izbora.


Zasigurno je to jasno i samome Efendiću, ali i ekipi koja je sa njim, a spominju se Čampara, Zvizdić, Skaka i još dosta drugih koji sve teže podnose način vladavine SDA-om bračnog para Izetbegović.


Zato je za očekvati da Efendić djeluje brže i ne sačeka političku detronizaciju bez otpora. Sigurno mu je i primjer Dine Konakovića znak da se može na desnici voditi uspješno politička bitka  bez SDA.


Da li će to probati uraditi unutar stranke ili ćemo gledati reprizu nekih od nedavnih lomova u stranci – kada su se lomila krila Senadu Šepiću i Dini Konakoviću, teško je odmah predvidjeti.


Ova afera je već napravila veliku štetu SDA-u, ali ova stranka je velešampion u saniranju ovakvih skandala. I sigurno je da je Izetbegović njen neprikosnoveni šef, možda više nego što je to ikada u svome mandatu u SDA bio Alija.


Efendiću, ali i drugima koji su oko njega, on ovaj snimak nikad neće halaliti. 


Zato se čini kako je ovdje daljnji sukob neminovan. Ali onog trenutka kada je odlučio da na ovaj način izađe u javnost protiv vrha svoje stranke, Efendić je morao znati koje su njegove moguće posljedice.


Zato se sada čeka njegov novi brzi potez. Jer, već za nekoliko mjeseci više neće imati vremena za njega.

 

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI