TRADICIONALNI SPECIJALITET(I) POD LUPOM

Kakve ćevape i pljeskavice jedemo u Sarajevu: Kada inspekcija napravi kontrolu, rezultati otkriju ovo...

Biznis Klub 29.02.20, 13:31h

Kakve ćevape i pljeskavice jedemo u Sarajevu: Kada inspekcija napravi kontrolu, rezultati otkriju ovo...
U postupku provedenih kontrola u fazama proizvodnje, prerade i prometa inspektori su za laboratorijsko ispitivanje uzeli 61 uzorak radi provjere sadržaja masti, proteina mesa i vezivnog tkiva, kao i sadržaja kalcija u navedenim proizvodima

 

 

U 54 posto ispitanih uzoraka mljevenog i oblikovanog mesa (ćevapi, pljeskavice i slično) u posljednja dva mjeseca u Kantonu Sarajevo utvrđeno je da kvalitet nije odgovarao referentnim vrijednostima propisanim Pravilnikom o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, potvrđeno je Faktoru u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.


Veterinarski inspektori su s ciljem provjere tržišnog kvaliteta i navoda na deklaracijama usitnjenog mljevenog i oblikovanog mesa kontrolisali 31 proizvođača koji se bave proizvodnjom i stavljanjem na tržište navedenih proizvda.


U postupku provedenih kontrola u fazama proizvodnje, prerade i prometa inspektori su za laboratorijsko ispitivanje uzeli 61 uzorak radi provjere sadržaja masti, proteina mesa i vezivnog tkiva, kao i sadržaja kalcija u navedenim proizvodima.


Odstupanja su utvrđena kod 21 kontrolisanog subjekta i 33 ili 54,09 posto ispitanih uzoraka. Zbog utvrđenih nepravilnosti i nepoštivanja zakonske obaveze proizvođača da na tržište stavljaju hranu propisanog kvaliteta veterinarski inspektori su prekršiocima izrekli novčane sankcije u ukupnom iznosu od 58.700 KM.


Po obavještenju o rezultatima ispitivanja sa nezadovoljavajućim ishodom, kontrolisane firme su radi zaštite interesa bili obavezani na povlačenje neusklađenih proizvoda sa tržišta, što je i učinjeno i naknadnim kontrolama potvrđeno.


S obzirom na to da se službeno uzorkovanje hrane animalnog porijekla na području KS provodi tokom cijele godine, analizom trenda rezultata laboratorijskog ispitivanja evidentno je da se u toku 2019. godine procenat neusklađenosti kretao od 1,41 do 50,70 posto, u odnosu na ukupan broj ispitanih uzoraka, s tim da je najznačajniji udio neusklađenosti utvrđen krajem godine.


Prema planu službenog uzorkovanja veterinarka inspekcija nastavlja sa aktivnostima uzorkovanja hrane životinjskog porijekla u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, s ciljem zaštite zdravlja i interesa krajnjih potrošača, istaknuto je Kantonalne upravi za inspekcijske poslove.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI