Sve spremno za priključenje 495 stanova

Kvalitet grijanja ostaje isti: Građani nemaju razloga za brigu zbog priključenja Sarajevo Tower-a na sistem Toplana

Hronika 28.02.20, 13:10h

Kvalitet grijanja ostaje isti: Građani nemaju razloga za brigu zbog priključenja Sarajevo Tower-a na sistem Toplana
Realizacijom ovog projekta sve je spremno za priključenje objekta u Ulici Kolodvorska, angažovane snage 2.300 kW, sa 495 stambenih jedinica, na sistem centralnog zagrijavanja Toplana

 

Na osnovu zahtjeva investitora Ans Drive za priključenje novoizgrađenog objekta Sarajevo Tower na toplifikacioni sistem Toplana, a po prethodno izvršenoj analizi o mogućnosti priključenja, Toplane su izvršile sve neophodne radove kako bi se Sarajevo - Tower od naredne sezone grijanja zagrijavao putem sistema kotlovnice Živko Jošilo.

Kvalitet grijanja neće biti ugrožen

Zbog brojnih upita građana vezanih za kvalitet grijanja u okolnim zgradama nakon priključenja Sarajevo Towera na sistem Toplana, za Depo portal iz Toplana javljaju da nikakvog razloga za brigu nema.

Naime kapacitet instalisane snage kotlovnice Živko Jošilo, u ulici Ložionička, iznosi čak 4 MW, i više je nego dovoljan da zadovolji sve trenutne potrebe.

U ovaj, kao i u ostale projekta Toplane ulaze tek kada stručne službe daju svoju saglasnost, te priključenje Sarajewo Towera niti najmanje neće uticati na kvalitet grijanja u postojećim poslovnim i stambenim objektima.

Iz toplana takođe naglašavaju da kotlovnica Živko Jošilo radi na prirodna goriva, što u svakom slučaju doprinosi zaštiti okoline.

 

Prema riječima koordinatora projekta, Anese Librić-Tomić i Milade Šimić, radovi na izgradnji potpuno novog vrelovoda u dužini trase od 400 metara, a koji su započeti u novembru 2019. godine, trajali su tri mjeseca, piše Oslobođenje.

 

Radovima na izgradnji novog vrelovoda su prethodile aktivnosti na izradi kompletne tenderske dokumentacije za neophodne nabavke i izradi izvedbenog mašinskog i građevinskog projekta vrelovoda.

 

Realizacijom ovog projekta sve je spremno za priključenje objekta u Ulici Kolodvorska, angažovane snage 2.300 kW, sa 495 stambenih jedinica, na sistem centralnog zagrijavanja Toplana.

 

- Sve aktivnosti provedene u okviru realizacije ovog značajnog projekta izgradnje priključnog vrelovoda za objekat Sarajevo Tower, kao što su inženjering poslovi i projektovanje, nadzor nad izvođenjem radova, te nabavka opreme i izvođenje mašinskih radova uspješno su izvršene vlastitim kapacitetima Toplana, kazali su iz Toplana.

 

Berin Alagić, direktor KJKP Toplane još jednom upućuje javni poziv svim investitorima na direktnu saradnju sa Toplanama jer se implementacijom projekata poput ovoga na najbolji način daje doprinos zaštiti čovjekove okoline i smanjenju zagađenosti glavnog grada BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI