Gradonačelnik Skaka povodom smrti istaknutog bh. akademika

Muhamed Filipović bio je istinski zagovornik BiH, jedan od najvećih naučnih radnika koje je ova država imala

Hronika 26.02.20, 15:57h

Muhamed Filipović bio je istinski zagovornik BiH, jedan od najvećih naučnih radnika koje je ova država imala
Obilježio je jednu cijelu epohu u razvoju države i Bošnjaka kao naroda. Nedavno smo se sreli i razgovarali u njegovom domu. Tada je izrazio zadovoljstvo što se Sarajevu vraća pozicija istinskog glavnog grada – naveo je, između ostalog, gradonačelnik Skaka

 

 

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, povodom smrti Muhameda Filipovića, istaknutog bh. akademika i pisca, uputio je telegram saučešća porodici Filipović i Akademiji nauka i umjetnosti BiH.


- Akademik Filipović bio je jedan od najvećih bh. naučnih radnika, istinski zagovornik Bosne i Hercegovne u javnom prostoru i borac za najviše vrijednosti. Obilježio je jednu cijelu epohu u razvoju države i Bošnjaka kao naroda. Nedavno smo se sreli i razgovarali u njegovom domu. Tada je izrazio zadovoljstvo što se Sarajevu vraća pozicija istinskog glavnog grada – naveo je, između ostalog, gradonačelnik Skaka.


Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1970. godine.


Filipović je bio i jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Londonu.


Muhamed Filipović rođen je u Banjoj Luci. Filipović je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI