Uskoro će se znati

Hoće li korona virus dodatno uzdrmati svjetsku ekonomiju? Prijeti li i Kantonu Sarajevo krah?

Biznis Klub 24.02.20, 11:52h

Hoće li korona virus dodatno uzdrmati svjetsku ekonomiju? Prijeti li i Kantonu Sarajevo krah?
Iako je stopa kojom se virus širi prilično značajna, stopa smrtnosti je prilično mala. To je nešto što mi pažljivo pratimo.

 

 

Američki zvaničnici će imati bolju predstavu o tome kako će izbijanje koronavirusa uticati na ekonomiju za „tri ili četiri sedmice“, rekao je u nedjelju američki ministar finansija Steven Mnuchin, a prenosi Biznisinfo.ba.


Mnuchin je rekao CNBC-u da je trenutno teško napraviti snažna predviđanja o ekonomskom uticaju epidemije.


“Mislim da će nam trebati još tri ili četiri sedmice da vidimo kako virus reaguje, dok zaista ne budemo imali dobre statističke podatke”, rekao je.


„Iako je stopa kojom se virus širi prilično značajna, stopa smrtnosti je prilično mala. To je nešto što mi pažljivo pratimo. Jedna od rasprava koje ovdje vodimo je da zemlje treba da budu pripremljene, ali mislim da je još prerano reći da li je ovo veoma zabrinjavajuće ili nije.”


Mnuchin je također rekao CNBC-u da ne vjeruje da je kineska vlada bila svjesna opasnosti od koronavirusa kada je delegacija otputovala u Bijelu kuću na potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a u januaru.

 

Pregovori na čekanju


“Mislim da je kineska vlada reagovala mnogo brže nego što su to činili u prethodnim situacijama”, rekao je. “Nema sumnje da je glavni fokus Kine sada kontrola virusa, a druga faza trgovinskog sporazuma će definitivno malo sačekati.”


Na saslušanju pred Odborom za finansije Senata prošle sedmice, Mnuchin je tvrdio da koronavirus neće imati ekonomski utjecaj koji bi trajao i nakon 2020. godine.


Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u subotu je rekla da će virus vjerovatno skinuti 0,1 postotni bod u odnosu na globalni rast 2020. U međuvremenu, kako je rekla, kineski rast opašće na 5,6%, što je 0,4 postotna boda niže od januarske prognoze MMF-a.

 

valter-kinezi-2


Sve manje gostiju iz Azije i kod nas


Kako piše Faktor.ba, Kanton Sarajevo prošle godine imao je odličnu turističku sezonu, ali u ovoj 2020. godini moglo bi doći do kraha.


Ovo nisu crne slutnje jer prema sadašnjim procjenama doći će do velikog pada dolaska, prije svega kineskih turista, pa onda i onih iz drugih dijelova Azije.


Razlog je planetarno poznat – strah od koronavirusa s kojim se Kina bori već dva mjeseca. Prema Evropskoj turističkoj komisiji, kineskih turista će u 2020. godini na Starom kontinentu biti manje od sedam do 25 posto. To će se, nema sumnje, odraziti i na Bosnu i Hercegovinu.


Prošle godine Kanton Sarajevo je, prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS, posjetilo 63.606 turista iz Kine, što je bio najveći broj kada su u pitanju strani državljani.


Uzmemo li, recimo, da su dnevno trošili najmanje tridesetak maraka za hranu, piće, sokove, suvenire, dobit ćemo iznos od blizu dva miliona KM. Pritom ne računamo troškove na ime hotelskih usluga, a sigurno je nemali broj onih kineskih turista koji su u Sarajevu ostajali barem nekoliko dana.


Turističke agencije već sada osjećaju pad prodaje aranžmana.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

BLIN
KOMENTARI