BERLINALE 2020

Bh. koprodukcija: Premijera filma Malmkrog reditelja Cristija Puiua

Kultura 24.02.20, 11:12h

Bh. koprodukcija: Premijera filma Malmkrog reditelja Cristija Puiua
Koproducent filma iz BiH je „Produkcija Sarajevo 2006“ i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu SIERANEVADA

Na 70. Berlinaleu, u programu Encounters, novom programu međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, održana je premijera novog filma jednog od najvećih autora današnjice, reditelja Cristija Puiua MALMKROG. Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajeva.


Koproducent filma iz BiH je „Produkcija Sarajevo 2006“  i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu SIERANEVADA, koji je prikazan u takmičarskom programu 69. filmskog festivala u Cannesu.
 

Ekipu filma MALMKROG pozdravili su umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian i direktor programa Mark Peranson, a na premijeri je bio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.


Svjetska premijera filma MALMKROG službeno je otvorila program Encounters, čiji je cilj da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima.


O dobitnicima nagrada za najboljeg reditelja, najbolji film i specijalnoj nagradi žirija odlučivat će tročlani žiri programa Encounters.


Scenarij za film napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás.


Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA (2005), AURORA (2010) i SIERANEVADA (2016). Godine 2010. je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala; 2013. Festival mu je posvetio svoj “Tribute to” program, a 2019. Puiu je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala i predavač na Talents Sarajevo programu.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/jk)

BLIN
KOMENTARI