BH blok osudio odluku NSRS

Dodikovi koalicioni partneri u FBiH snose dio odgovornosti za blokadu, ovo je kap koja prelijeva čašu

Front 21.02.20, 13:06h

Dodikovi koalicioni partneri u FBiH snose dio odgovornosti za blokadu, ovo je kap koja prelijeva čašu
Zaštitu ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u BH bloku smatramo političkom i moralnom obavezom. Mi ćemo nastaviti da gradimo ovu državu, da radimo za nju od najnižih do najviših nivoa vlasti, saopšteno je

 

BH Blok izdao je zajedničko saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

- Osuđujemo odluku NSRS-a da blokira rad državnog nivoa vlasti, a posebno secesionističke istupe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Smatramo da se time žele iznuditi ishitreni i popustljivi potezi državotvornih snaga i međunarodne zajednice. BH blok neće pristati na tu ucjenu te pozivamo sve koji žele dobro Bosni i Hercegovini da budu nepopustljivi. Najveći teret ove blokade mora podnijeti onaj koji ju je nametnuo.

 

Odluke Ustavnog suda moraju se provoditi i na tom ćemo insistirati. Zaštita postojeće postavke Ustavnog suda je zaštita i ideje Bosne i Hercegovine i održavanje političke neutralnosti ove institucije. U situaciji u koju smo dovedeni, ne samo da treba odbiti svaki pokušaj izmjene sastava Ustavnog suda, već i svaku raspravu koja tu instituciju srozava na nivo dnevnopolitičke teme.

 

Zaštitu ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u BH bloku smatramo političkom i moralnom obavezom. Mi ćemo nastaviti da gradimo ovu državu, da radimo za nju od najnižih do najviših nivoa vlasti.

 

Osim Dodika, dio odgovornosti snose i SNSD-ovi politički koalicioni partneri u FBiH koji su SNSD-u osigurali moć na državnom nivou.

 

Ova blokada je način na koji vladaju nacionalizmi – autoritarno i ucjenama, po cijenu patnje stotina hiljada ljudi žele ostvariti lične interese koje maskiraju tobožnjim interesom za ovaj ili onaj narod. Dvadeset i pet godina takvog vladanja ovom zemljom proizvelo je društvenu i ekonomsku pustoš. Međutim, posljednja blokada djeluje kao kap koja prelijeva čašu kad su u pitanju građani. Njihov odgovor bit će odlazak u većim razmjerama nego ikad do sad u periodu poslije rata.

 

Uz potpuno razumijevanje takve odluke, želimo ih ipak pozvati da o njoj još promisle. Želimo pozvati građane da se pridruže BH bloku, da se zajednički mobilizujemo u politički blok nade koji će isključivo raditi na poboljšanju kvalitete života. Kao zalog za uspjeh nudimo politički kapital koji smo stekli u periodu posljednjih godinu dana vlasti u Kantonu Sarajevo.

 

Nadu da BiH može bolje, koja je tada probuđena, ne smijemo uspavati već je na sljedećim izborima razbuktati. Pozivamo na zajednički otpor svima onima koji ubijaju našu budućnost i koji nas tjeraju iz ove zemlje, a to rade samo da bi zadovoljili svoje lične i sebične interese.

 

Oduprimo se zastrašivanjima. Bosne i Hercegovine po mjeri građana će biti onoliko koliko budemo hrabri da se za nju borimo. Svi koji se za tu borbu odluče, otvorena su im vrata BH bloka. U nama će imati sigurnu podršku i spremni smo na sve legalne načine kroz politiku artikulisati njihove interese i za njih se zalagati bez kompromisa i pobijediti - saopćeno je iz BH bloka.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI