Sve snimljeno skrivenom kamerom

Lov na inspektore u BiH dramatičniji od filma: Direktor doma u ulozi koju će pamtiti do kraja života - gluma za Oscara!

Hronika 21.02.20, 11:20h

Lov na inspektore u BiH dramatičniji od filma: Direktor doma u ulozi koju će pamtiti do kraja života - gluma za Oscara!
Vidić je tako, pored ozvučenja, bio “naoružan” i skrivenom kamerom kojom je sve vrijeme snimao inspektore, a da oni uopšte nisu imali predstavu šta se događa

 

 

Akcija “Sirano”, u kojoj su uhapšeni banjalučki inspektori za privredni kriminal Nenad Grujić i Jelena Florjan, svrstana je u jednu od najkomplikovanijih akcija koju je do danas sproveo MUP Republike Srpske.

 

Detalje ove akcije ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

 

Nakon što je svoj problem koji je imao sa inspektorima izložio direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci Branislav Vidić, krenulo se u realizaciju akcije. Problem koji se javio odmah u startu bio je što je Grujić bio posebno upoznat sa gotovo svim raspoloživim službenim vozilima koja je koristio MUP, kao i sa inspektorima koji su radili.

 

Drugi problem bio je na koji način pripremiti Vidića, koji nije imao nikakvog iskustva u policijskim poslovima, a posebno ne u ulozi insajdera, koja je jako osjetljiva.

 

– Vidić je u rekordnom vremenu bio upoznat sa svim mogućim, nama poznatim, događajima koji mogu uslijediti u kritičnom periodu, koji se odnosio na predaju označenih novčanica. Ono što stvarno treba istaći je da se čovjek u svemu ponio kao pravi profesionalac – objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

 

Vidić je tako, pored ozvučenja, bio “naoružan” i skrivenom kamerom kojom je sve vrijeme snimao inspektore, a da oni uopšte nisu imali predstavu šta se događa.

 

Na dan hapšenja, akcija “Sirano” djelovala je kao dobro režirana scena iz akcionih filmova.

 

– Vidiću je predan novac, tačnije 20.000 maraka sa označenim novčanicama. Skrenuta mu je pažnja šta se sve može dogoditi kada preda novac. Cijeli teren oko restorana “Sirano” je snimljen detaljno. Znalo se tačno kada je parking u neposrednoj blizini popunjen, a kada se na njemu može naći parking mjesto – otkrio je izvor Srpskainfo iz MUP Republike Srpske.

 

Nekoliko inspektora u civilu glumilo je obične prolaznike, vozila su bila u blizini, ali tako da ih Grujić ne primjeti.

 

– Vidić je u tačno naznačeno vrijeme, odnosno u jutarnjim časovima došao automobilom na parking, a kako bi bili sigurni da će pronaći mjesto, privatno vozilo inspektora bilo je već ranije parkirano na njemu – otkrio je izvor Srpskainfo.

 

Kada je Vidić došao svojim automobilom, nekoliko sekundi prije inspektor je izvezao svoj automobil da se Vidić može nesmetano parkirati. Ubrzo se pojavilo i vozilo Grujića. Uslijedili su napeti trenuci, jer niko nije znao kako će reagovati, na prvom mjestu, Vidić, koji je na sebi imao brojnu aparaturu u cilju snimanja osumnjičenog, te na kraju kako će reagovati Grujić, inače nagrađivani inspektor Policijske uprave Banjaluka.

 

– Dogovoreni su najsitniji detalji, gdje da Vidić ide ukoliko ne bude predao novac, a kako da se ponaša kada konačno preda novac i Grujić ga uzme. Ono što je bio mogući problem jeste šta kada Grujić predloži da nakon uzimanja novca Vidiću kaže da se odvezu dalje – objasnio je izvor Srpskainfo.

 

Dolazak Vidića do automobila osumnjičenog i predaja kese sa 20.000 maraka trajala je relativno kratko, a zatim se dogodilo ono što su istražioci naveli kao teži scenario.

 

– Nakon što je Vidić predao kesu s novcem pokušao je izaći iz automobila, ali mu je Grujić rekao da ne mrda, te da bi trebali da se provozaju. U ovoj situaciji bila je jako bitna reakcija Vidića, jer kao što je poznato, to nije čovjek koji se školovao za ovakve zadatke. Panika je najgori neprijatelj u ovakvim situacijama, ali je Vidić to sve ipak stoički podnio – otkrio je izvor iz istrage.

 

U trenutku kada je inspektor Grujić rekao da se on i Vidić ipak trebaju “malo provozati” reakcija istražioca u drugom automobilu bila je vrhunska.

 

Naime, kada su istražioci “čuli”, zahvaljujući prisluškivanju, šta namjerava Grujić, jedan od njih se dovezao iza automobila osumnjičenog i za Oskara odglumio nestručnog vozača, koji ne zna gdje bi sa svojim autom.

 

– Grujića je to malo izbacilo iz ritma, pa je Vidić izašao iz njegovog vozila – dodao je izvor Srpskainfo.

 

Ono što se dešavalo u narednim sekundama bilo je poput već pomenutih scena iz akcionih filmova.

 

Policijska vozila, civilna vozila, “civili” koji su mirno šetali ispred “Sirana” gotovo istovremeno su krenuli prema automobilu Grujića i uhapsili inspektora Policijske uprave Banjaluka.

 

Međutim, za junaka Vidića tu nije bio kraj dana, koji vjerovatno dok je živ neće zaboraviti.

 

– Nakon hapšenja Grujića, direktor Srednjoškolskog doma je trebao otići u prostorije Policijske uprave Banjaluka, gdje ga je čekala Jelena Florjan, kako bi uzela izjavu od njega i tako završili sve oko napakovane istrage – otkrio je izvor iz istrage.

 

Vidić nakon svega odlazi u PU Banjaluka, u kancelariju, i daje izjavu. Tačnije, Florjan je otkucala veći dio izjave, a Vidić par svojih rečenica.

 

Sve to vrijeme istražioci su u kancelarijama pored i čekaj znak da uhapse Florjan. Napetost je bila na vrhuncu kada je Florjan postala sumnjičava, jer se već uhapšeni Grujić nije javljao na njene pozive, a posebno kada su se ispred Policijske uprave Banjaluka začule sirene policijskih vozila koji su dovozili uhapšene u potpuno drugoj akciji.

 

Na kraju je uhapšena i Florjanova, a Vidić je konačno mogao otići kući.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI