Najzad proizvodnja

Otvara se preko 800 radnih mjesta: U Sarajevu niče novi pogon za autoindustriju

Biznis Klub 19.02.20, 12:37h

Otvara se preko 800 radnih mjesta: U Sarajevu niče novi pogon za autoindustriju
U Veritas Automotivu su prepoznali značaj i potencijal BiH kada je u pitanju tradicija u automoto industriji,

 U sarajevskoj općini Novi Grad uskoro će biti završena izgradnja novog pogona za automobilsku industriju. Riječ je o investiciji bh. kompanije ASA ŠPED, članici ASA Grupacije, koja pogon gradi za kompaniju Veritas Automotiv, piše Biznisinfo.ba.


Veritas Automotiv je renormiranja kompanija bavi se proizvodnjom fluidnih sistema za gorivo, ulje, kočione sisteme i zrak za najveće svjetske brandove (BMW, VW, Audi, Ford, Merzedes, Seat, Škoda itd).


U novi objekat će biti uloženo više od 4 miliona KM.


„Trenutno smo u fazi završetka izgradnje proizvodnog objekta za potrebe Veritasa na površini od oko 5.000m2 sa svim tekućim zahtjevima i specifičnostima proizvodnog procesa. Vrijednost investicije samog objekta je cca 4.200.000 KM“, kazao je za BiznisInfo direktor ASA Špeda Abdulah Povlakić.


Ovo je samo dio ukupne investicije u proširenje pogona koje u skladu sa svojom “Strategijom 2021+” Veritas Group AG planira realizovati u okviru kompanije Veritas Automotive d.o.o. Sarajevo.


“Projekat predviđa proširenje postojećih proizvoda logističkih prostora za još cca 15.000 m2 i zapošljavanje novih 805 radnika“, kazao je za BiznisInfo direktor Veritasa Ervin Berbić.


Nastavak ulaganja


Kompanija je do sada u BiH investirala 30 miliona eura i trenutno ostvaruje godišnji izvoz u iznosu 38 miliona eura. Sa investicijom od 31 milion eura  u dodatne kapacitete planiranom za naredni period, dodatno će se povećati vrijednost izvoza za 80 miliona eura godišnje.


Inače, novi objekat je nastavak saradnje između ove dvije kompanije pokrenute još 2012. godine ugovorom o poslovno – tehničkoj saradnji za 200 m2 proizvodnog prostora i sa 10 uposlenih radnika.


Danas je ta saradnja dostigla impozantan nivo, a u prilog tome ide činjenica da je do sada za kompaniju Veritas Automotive d.o.o. od strane ASA ŠPED-a izgrađeno i stavljeno na raspolaganje 18.500 m2 proizvodnog prostora te je trenutno uposleno 500 radnika.


Pouzdan partner


U Veritas Automotivu su prepoznali značaj i potencijal BiH kada je u pitanju tradicija u automoto industriji, kao i pouzdanog poslovnog partnera, kompaniju ASA Šped, sa kojom su odlučili realizirati svoje investicije.


Saradnjom su zadovoljni i u ASA Špedu.


 „Saradnja naše dvije kompanije primjer je da se u BiH mogu privući strane investicije i da se mogu zadovoljiti svi strogi kriteriji i zahtjevi renomiranih evropskih i svjetskih kompanija“, kaže direktor ASA Špeda Abdulah Povlakić.


Pored saradnje sa Veritas Automotive, ASA Šped je značajno investirao u razvoj logističkog centra u Rajlovcu u koji je do sada uloženo 20 miliona eura.

 

((Biznisinfo.ba/DEPO PORTAL/ BLIN MAGAZIN/jk)

 

BLIN
KOMENTARI