ESAD DURAKOVIĆ/ KO MOŽE BIH IZVESTI 'NA SELAMET'

'Nije mu to trebalo... Zbog gafova Elmedina Konakovića smijenjena je Vlada KS, bila je to politička zasjeda'

Front 15.02.20, 13:19h

'Nije mu to trebalo... Zbog gafova Elmedina Konakovića smijenjena je Vlada KS, bila je to politička zasjeda'
Ta Vlada, po mom dubokom uvjerenju, nije smijenjena jer nije dobro radila, što ne znači da jeste dobro radila. Smijenjena je jer je opozicionarima bilo potrebno da dobiju najveći kolač u Bosni i Hercegovini i da ostvaruju neke svoje interese - istakao je akademik Esad Duraković u razgovoru za Novi dan

 

 

Esad Duraković, bh. akademik, kazao je jutros za N1 da nije trebalo mijenjati Vladu Kantona Sarajevo iako je Elmedin Konaković, bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, napravio nekoliko ozbiljnih gafova.


Na pitanje voditeljice emisije Novi dan Alme Dautbegović Voloder na šta pri tome misli, Duraković je istakao odnos prema novcu na primjeru donacije za Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti.


- Ta Vlada, po mom dubokom uvjerenju, nije smijenjena jer nije dobro radila, što ne znači da jeste dobro radila. Smijenjena je jer je opozicionarima bilo potrebno da dobiju najveći kolač u Bosni i Hercegovini i da ostvaruju neke svoje interese. Smatram da nije trebalo tu vladu mijenjati, to je bila politička zasjeda u kojoj su sačekali gospodina Konakovića (Elmedin) mada je gospodin Konaković napravio nekolko ozbiljnih gafova i jer su ga na tome čekali. To mu nije trebalo - rekao je Duraković i nastavio:


''Naprimjer, njegov odnos prema Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. Ja znam da BANU zapravo nije nikakva akademija nauka, to tvrdim javno. BANU je registrovan kao udruženje građana. Gospodin Konaković bi sa pozicije predsjednika Skupštine morao znati da se ne mogu davati desetine hiljada maraka instituciji koja se ček nelegitimno i predstavlja kao Akademija, a zapravo je udruženje građana. Na tome je jako puno izgubio. Poenta je na sljedećem, ono što je meni najteže palo, a čini mi se i javnosti, je ponašanje DF-a i gospodina Komšića (Željko)' - ocijenio je gost N1.


Dodao je da Bosnu i Hercegovinu ''na selamet'' ne mogu izvesti nacionalne stranke...


- 'Bosnu i Hercegovinu ne mogu na selamet izvesti nacionalne stranke jer svaka nacionalna stranka implicira neku vrstu antagonizma prema drugima. Budućnost Bosne i Hercegovine je u lijevim strankama i polagao sam velike nade u Komšića nakon što je Lagumdžija (Zlatko) devastirao SDP. Gospodin Komšić je ovim obratom iznevjerio nadanja birača koji su glasali za njega vjerujući da je u toj opciji budućnosti Bosne i Hercegovine. On ih je iznevjerio i u tome je najveći gubitak - naglasio je Duraković.


Ostatak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL7BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI