VIDEO/ 'JURE FRANKO' IZNAD GRADA

Slovenac u Sarajevu napravio atrakciju: Do planinarskog doma na vrhu Trebevića ne stiže se autom, a kad stignete...

Nedjeljni magazin 15.02.20, 11:52h

Slovenac u Sarajevu napravio atrakciju: Do planinarskog doma na vrhu Trebevića ne stiže se autom, a kad stignete...
Stazama iz nekoliko pravaca, dolazi se do tog objekta koji je omiljena destinacija za planinare i druge ljubitelje prirode iz Sarajeva, ali i goste grada. Posebno u dane kad je, u gradu, zrak nezdrav

 

 

Podno zapadnog grebena koji vodi ka vrhu Trebevića (1.629 m.n.v.), na nadmorskoj visini od 1.430 m.n.v., smješten je planinarski dom 'Jure Franko'. S terase tog objekta pruža se prelijepi pogled na Sarajevo i mnoge planine.


Stazama iz nekoliko pravaca, dolazi se do tog objekta koji je omiljena destinacija za planinare i druge ljubitelje prirode iz Sarajeva, ali i goste grada. Posebno u dane kad je, u gradu, zrak nezdrav.


Planinarski dom na grebenu Trebevića izgradio je Slovenac Primož Juvan, koji godinama živi u Sarajevu. Taj objekt izgrađen je od prirodnih materijala (kamena, drveta), a krov je limeni. U građevinskim poslovima imao je podršku prijatelja.


Iako površinom nije veliki, ima sve što je potrebno da se gost osjeća prijatno, ode s osmijehom i ponovo dođe. Tom objektu ne može se prići automobilom. Od glavnog puta ima desetak minuta hoda, do objekta. 


Slovenski planinarski dom (SPD) na Trebeviću nosi ime po Juri Franku, skijašu koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu. Bila je to prva medalja na zimskim olimpijadama dotad za bivšu Jugoslaviju.

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI