MISTERIOZNE NALJEPNICE PODIGLE PRAŠINU

Histerija u Srbiji: U Sarajevu ni mrtvim Srbima ne daju mira! Za koga nije plaćena grobarina, biće iskopan?!

Hronika 14.02.20, 14:29h

Histerija u Srbiji: U Sarajevu ni mrtvim Srbima ne daju mira! Za koga nije plaćena grobarina, biće iskopan?!
Na nekoliko hiljada nadgrobnih spomenika na sarajevskom groblju "Bare" još prije tri godine postavljene su naljepnice sa pozivom srodnicima "da se jave" ili će u protivnom posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti ekshumirani i završiće u kolektivnoj grobnici - tvrdi se u Politikinom tekstu

 

 

Kantonalna uprava Sarajevo najavljuje zakon na osnovu kojeg može da iskopa ostatke oko 13.000 osoba, mahom srpske nacionalnosti, zbog neplaćanja naknade za održavanje groba.

 

Ova vijest je, kako se navodi, uznemirila javnost u Republici Srpskoj, a pogotovo protjerane sarajevske Srbe kojima su grobovi članova porodica jedina preostala emotivna veza s gradom odakle potiču, piše Politika.


Vijest o "navodnom iskopavanju srpskih kostiju u Sarajevu" prenijeli su borjni mediji u Srbiji, a u tekstu se dalje navodi:


Zvaničnici RS kažu da sarajevska vlast u kojoj dominantan uticaj imaju Bošnjaci, najavljenim zakonom želi da završi započeti proces etničkog čišćenja Srba i da tako izbriše sve tragove njihovog vjekovnog postojanja u Sarajevu.


- To rade oni koji se često pozivaju na multietničnost i demokratiju. Njihova namjera je da nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogobrojnih Srba, unište i grobove njihovih umrlih. Nema, naravno, reakcije predstavnika međunarodne zajednice u BiH - rekao je za Politiku Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH, prenosi Kurir.rs.


Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da uništavanjem srpskih grobova želi da se dokaže kako Srbi nisu nikad živjeli u BiH.


Na nekoliko hiljada nadgrobnih spomenika na sarajevskom groblju "Bare" još prije tri godine postavljene su naljepnice sa pozivom srodnicima "da se jave" ili će u protivnom posmrtni ostaci njihovih najmilijih biti ekshumirani i završiće u kolektivnoj grobnici - tvrdi se u Politikinom tekstu.


Dalje se pojašnjava da je u "Pokopu", preduzeću za sahrane i upravljanje sarajevskim grobovima, tada rečeno da su naljepnice stavljene na osnovu odluke Skupštine grada Sarajeva iz 2010. kojim je definisano da se grobnica ili grobno mjesto mogu prekopati po isteku 10 godina od dana sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada.


Međutim, nakon mnogo uznemirenosti i podizanja prašine, na kraju teksta se prenosi izjava Nade Vranić Beširević, portparolke "Pokopa", koja je za Politiku rekla da u međuvremenu "nije prekopan nijedan grob"!


- Čak ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina - naglasila je.


Ona je također pojasnila i da pomenute naljepnice nemaju veze sa neplaćanjem godišnje takse, već sa prikupljanjem podataka za sređivanje njihove djelimično uništene arhive.

 

No, sve to izgleda nije važno, mnogo je bitnije da se dižu tenzije, pa makar i preko mrtvih... Nalažost!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI