Parovi širom svijeta slave ljubav

Danas se slavi Valentinovo: Znate li ko je napisao prvu čestitku za Dan zaljubljenih?

Zabava 14.02.20, 09:09h

Danas se slavi Valentinovo: Znate li ko je napisao prvu čestitku za Dan zaljubljenih?
Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za "potrošačku kulturu"

 

Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih.

 

Valentin je bio biskup koji je ubijen 269. godine zbog potajnog vjenčavanja parova protivno carskoj zabrani. Među kršćanima se počeo štovati kao svetac u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću povezan s blagdanom zaljubljenih što je vjerovatno povezano sa starogrčkim obilježavanjem svetosti braka Zeusa i Here sredinom februara, te starorimskim obilježavanjem Lupercusa, boga plodnosti, koji se slavio 15. februara.

 

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za "potrošačku kulturu".

 

Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

 

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

 

 Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

 

Uz Majčin dan, Valentinovo je dan kada se kupuje najviše cvijeća.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI