Upisan u Guinnessovu knjigu rekorda

Japanac star 112 godina proglašen najstarijim živućim muškarcem: Otkrio tajnu dugovječnosti

Lifestyle 12.02.20, 19:03h

Japanac star 112 godina proglašen najstarijim živućim muškarcem: Otkrio tajnu dugovječnosti
Watanabe je proglašen najstarijim živućim muškarcem nakon što je prethodni nosilac te titule, Masazo Nonaka iz japanskog najsjevernijeg otoka Hokkaido, preminuo 20. januara, 2019. u dobi od 113. godina

 

Japanac star 112 godina koji je proglašen najstarijim živućim muškarcem, u srijedu naveo „smijeh“ kao tajnu svoju dugovječnosti.

 

Chitetsu Watanabe, rođen 5. marta 1907, stisnuo je pesnicu dok mu je zvaničnik Guinnessove knjige rekorda predavao cerifikat u staračkom domu u gradu Joetsu, u prefekturi Niigata, gdje boravi. On je dobrog zdravlja, tvrde zvaničnici ustanove u koju je smješten.

 

-   Ličim na svog oca, bez obzira na njegovu dob – izjavila je Watanabeova kćerka, Teruko Takahashi (78).

 

Watanabe je proglašen najstarijim živućim muškarcem nakon što je prethodni nosilac te titule, Masazo Nonaka iz japanskog najsjevernijeg otoka Hokkaido, preminuo 20. januara, 2019. u dobi od 113. godina.

 

Rođen u porodici farmera u gradu Joetsu, Watanabe se odselio na Tajvan u 20-oj godini života i radio je kao gradski službenik u svom rodnom gradu do penzionisanja.

 

On ima petero djece, 12 unučadi, 16 praunučadi i jedno čukun unuče.

 

Japan je među vodećim zemljama u svijetu po broju dugovječnih ljudi. Kane Tanaka, 117-godišnja mještanka prefekture Fukuoka, priznata je od Guinnessove knjige rekorda najstarija živuća osoba, nakon smrti druge Japanke, Chiyo Miyako iz prefekture Kanagawa, u 117. godini života, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI