STAVLJEN U IZOLACIJU

Vratio se iz Kine, počeo kašljati: U zagrebačku bolnicu primljen muškarac, sumnja se da je zaražen koronavirusom

Hronika 08.02.20, 20:11h

Vratio se iz Kine, počeo kašljati: U zagrebačku bolnicu primljen muškarac, sumnja se da je zaražen koronavirusom
On se jučer poslijepodne vratio iz Kine no nije boravio u Wuhanu, nego na jugu zemlje i to u pokrajini gdje je zabilježeno 50-tak slučajeva zaraze

 

 

 Jedan hrvatski građanin koji je mjesec dana bio u Kini i koji je tamo bio bolestan i febrilan donio je ondje terapiju i stanje se bilo navodno popravilo. S obzirom na to da je po povratku u Hrvatsku počeo kašljati i bio subfebrilan, odmah je primljen u zagrebačku zaraznu bolnicu Dr. Fran Mihaljević gdje ga pregledavaju infektolozi te će ga po postupku staviti u izolaciju dok se ne provjeri je li zaražen korona virusom - kaže za 24sata.hr ministar Vili Beroš te nastavlja: 


- Drugi slučaj je mladi državljanin Kine koji živi u Zagrebu no bio je kod majke u Belgiji, a majka je pak bila u Kini. Po povratku u Zagreb iz Belgije počeo je kašljati pa je također primljen u zaraznu bolnicu na pretrage. Majka inače nema nikakve simptome.


Naknadno smo dobili potvrdu da je državljanin Kine pušten kući jer je utvrđeno da nije zaražen korona virusom. Rezultati pretraga hrvatskog građanina stižu kroz nekoliko sati. 


- Danas smo u bolnicu primili muškarca (38) kako bi se uklonila sumnja da je zaražen korona virusom. On se jučer poslijepodne vratio iz Kine no nije boravio u Wuhanu, nego na jugu zemlje i to u pokrajini gdje je zabilježeno 50-tak slučajeva zaraze. Iz Kine je u Zagreb stigao redovnom linijom preko Hong Konga i Pariza. Epidemiološka služba je prema protokolu započela nadzor te je u danas u epidemiološkom intervjuu muškarac naveo da kašlje i da ga boli grli bez povišene temperature, upućen je u našu kliniku kako bi se otklonila sumnja na zarazu korona virusom. Uzeti su potrebni uzorci te je u tijeku obrada. Je li pacijent zaražen ili ne, znat ćemo kroz nekoliko sati. Inače je dobrog općeg stanja - pojasnila je prof. dr. sc. Davorka Lukas, dežurna liječnica u Klinici za infektivne bolesti.


Na pitanje što je s drugim pacijentom kojeg je spomenuo ministar Beroš, rekla je:


- Riječ je o belgijskom studentu koji prema mišljenju epidemiologa nema kriterije za sumnju na korona virusnu infekciju te nije zaprimljen u našu kliniku. Nema mjesta panici no moramo biti na oprezu zbog čega smo organizirani i u neprestanoj suradnji epidemiološkom službom HZZJ-a.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI