'TIBRA' I NA MARIJIN DVORU

Kako je Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište tajkunu osuđenom zbog utaje poreza?!

Biznis Klub 06.02.20, 11:24h

Kako je Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište tajkunu osuđenom zbog utaje poreza?!
Općina Centar Sarajevo i Zavod za izgradnju KS prodali su zemljište u centru grada kompaniji Tihomira Brajkovića, vlasnika Tibre i brojnih firmi u BiH i Hrvatskoj. Zemljište je prodato bez javnog oglasa i licitacije. Brajković prošle godine osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu zbog utaje poreza, o čemu piše Žurnal.info

 

 

Izvor: Žurnal.info
Piše: Branka Mrkić-Radević

 

Na Marijin dvoru u Sarajevu, iza Uniticovih nebodera, gradit će se poslovni objekat MGT Marija Green Tower. Općina Centar Sarajevo, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Skupština KS združenim snagama pomogli su investitoru da se domogne atraktivnog gradskog zemljišta u A zoni bez javnog poziva i licitacije. Kao investitor se u dokumentima Općine Centar navodi kompanija Palace Investments, čiji je vlasnik PET engineering (podaci poslovnog portala akta.ba).


Kompanija PET engineering registrovana je u Švicarskoj. Kao direktor se navodi Josip Subašić, ali iza nje stoji Tihomir Brajković, vlasnik Tibre, te brojnih firmi u Federaciji BiH i Hrvatskoj, kojeg je Sud BiH prošle godine osudio zbog utaje poreza na kaznu zatvora od godinu dana i novčanu kaznu od 350 hiljada KM.


Istom presudom naloženo je oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2,3 miliona KM.


Brajković u Hrvatskoj ima firmu Šest luksuznih vila, a u sudskim dokumentima kao osnivač ove firme navodi se PET engineering.


Početkom ove godine, nakon požara u Tibri, kompleksa zgrada na Stupu u Sarajevu, u vlasništvu Tihomira Brajkovića, inspektori su pronašli brojne neregularnosti. Kotlovnice na pelet i plin nemaju izdate dozvole i nisu sagrađene u skladu sa tehničkim propisima te je prekršen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, čime se ugrožava sigurnost stanara.


Kako je Tihomir Brajković došao do zemljišta na Marijin dvoru?


Važan je prvi million – znaju milioneri. Važna je prva čestica – znaju građevinski poduzetnici. Nakon nje, sve ide glatko jer se prodavac, u ovom slučaju Općina Centar i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, pozivaju na Zakon o stvarnim pravima. Ovaj Zakon propisuje da se prodaja općinskog/državnog zemljišta vrši putem javnog oglasa i licitacije. Izuzetno, zemljište se može prodati bez javnog poziva, neposrednom pogodbom, ukoliko je riječ o oblikovanju građevinskih čestica, dakle spajanju zemljišta.


Upravo ovu stavku Općina Centar (Općina i svoju Odluku o građevinskom zemljištu) i Zavod iskoristit će kako bi omogućili investitoru da se domogne atraktivnog zemljišta u centru grada.


Krajem 2018. godine u Općinskom sudu u Sarajevu kao vlasnik zemljišta koje obuhvata tri katastarske čestice uknjižava se kompanija Palace Investments. Dotadašnji vlasnik: Općina Centar Sarajevo.


U 2019. Palace Investments od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo kupuje zemljište koje je obilježeno k.č. 633, 635, 636 I 637. Bez licitacije i javnog poziva jer ovo zemljište sada graniči sa onim koje je već u posjedu kompanije. Vrijednost prodatog zemljišta – skoro 2,8 miliona KM.


Saglasnost Zavodu za prodaju ovog zemljišta bez javnog poziva daje Skupština KS-a u novembru 2019.


Izgradnja kompleksa konačno je “ozakonjena” i najavljena posljednjom odlukom Općine Centar od 21. januara ove godine da se kompaniji Palace Investments proda zemljište označeno nekadašnjom katastarskom česticom 634. Vrijednost: 1,4 miliona KM. Time je kompletirana zona na kojoj će biti izgrađen objekat u vlasništvu Palace Investments.


Odluku o davanju saglasnosti za prodaju neposrednom pogodbom zemljišta koje je bilo u posjedu Zavoda Skupština KS donijela je 19. novembra.

 

Direktor Zavoda Mirza Hulusić i direktor kompanije Palace Investments Mevludin Avdić prisustvovali su sačinjavanju kupoprodajnog ugovora kod notara dvadeset dana ranije: 31. oktobra. Saglasnost Skupštine još uvijek nisu ni imali.


Osim malog broja nevladinih organizacija na ovo bezobzirno preuzimanje državne i općinske zemlje ne reaguje više niko. Organizacija Eko Akcija odavno upozorava na ovaj problem:


-U BiH je dovoljno kupiti metar kvadratni prostora negdje i onda nema tendera za ostatak. To je savršena formula za prebacivanje državne zemlje u privatnu – upozorava Anes Podić iz Eko Akcije.


Brojne su nelogičnosti pratile preuzimanje ovog i ostalih atraktivnih građevinskih zona u Sarajevu, o čemu će Žurnal pisati u narednim tekstovima.

 

(Žurnal.info/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


 

BLIN
KOMENTARI