Istražitelji ih pratili više mjeseci

Otac angažovao sina i suprugu da traže kupce i prodaju drogu: Za 10 uhapšenih u akciji 'Lim' zatražen pritvor

Hronika 01.02.20, 19:25h

Otac angažovao sina i suprugu da traže kupce i prodaju drogu: Za 10 uhapšenih u akciji 'Lim' zatražen pritvor
Baličevac je, tvrdi Tužilaštvo, nabavljao drogu te angažovao Humića, Bublina i Rožajca da za njega tu drogu transportuju i predaju Edinu i Admiru Vrtiću, te Avdiću u Konjic. Oni su tu drogu prepakivali u manja pakovanja i prodavali kupcima

 

Sarajevske tužiteljice Maja Pašić i Šejla Herceglija jučer su u Kantonalnom sudu zatražile da se za 10 uhapšenih u akciji Lim odredi mjera pritvora, a za još četvoricu mjere zabrane.

 

Čuvanje droge

 

S druge strane, branioci osumnjičenih za dilanje droge u Kantonu Sarajevo i HNK-u istakli su da nije dokazano da su osumnjičeni bili članovi organizovane grupe, te da nema osnova za određivanje pritvora i mjera zabrane.

 

Tako su tužioci predložili da Sud odredi pritvor za Mirzu Baličevca, Elmira Rožajca, Mirnesa Bublina Ćelu, Emira Humića, Edina Vrtića, Asima Avdića, zvanog Tači, Admira Vrtića Brku, Envera Musića, zvanog Cinda, Harisa Musića i Dževada Hubijara Džeku, dok su mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama i javljanja u nadležnu PU određene Izudinu Borovini, zvanom Boro, Admiru Mujezinoviću, Asmiru Baždaru i Nedimu Dževlanu.

 

Tužiteljice su pojasnile da su posebnim istražnim radnjama više mjeseci bile obuhvaćene pojedine osumnjičene osobe, te da bi njihovim puštanjem na slobodu mogla biti otežana istraga, jer bi mogli da utiču na osobe koje su čuvale ili prodavale drogu, ili da između sebe usklađuju iskaze, te da utiču na one čija je uloga u grupi bila manja. Advokat Omar Mehmedbašić, branilac Mirze Baličevca, rekao je da nema dokaza da se radilo o organizovanoj grupi, nego o pojedinačnim incidentima.

 

U prijedlogu za pritvor navodi se da su Baličevac, Rožajac, Bublin, Humić, Benjamin Šehović, Edin i Admir Vrtić, Avdić, Enver i Haris Musić, Haris Srna i Hubijar od avgusta 2019. do hapšenja na području Kantona Sarajevo i HNK-a postali pripadnici organizovane grupe te prodavali kokain, spid (amfetamin), marihuanu i ekstazi.

 

Prepakivanje

 

Baličevac je, tvrdi Tužilaštvo, nabavljao drogu te angažovao Humića, Bublina i Rožajca da za njega tu drogu transportuju i predaju Edinu i Admiru Vrtiću, te Avdiću u Konjic. Oni su tu drogu prepakivali u manja pakovanja i prodavali kupcima.

 

Baličevac je zajedno sa Humićem prodavao drogu Hubijaru i Enveru Musiću, koji su drogu prepakivali. Hubijar je za dalju prodaju droge angažovao Harisa Srnu, Admira Sofovića, Nadira Hurića, Nedima Dževlana i druge, dok je Enver Musić za dalju prodaju droge angažovao svog sina Harisa i suprugu Sanelu, koji su pronalazili kupce.

 

Admir Vrtić je prilikom preuzimanja novih količina narkotika novac od prodaje predavao Rožajcu i Bublinu, koji su preuzeti novac po povratku iz Konjica predavali Mirzi Baličevcu u Sarajevu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI