Neka groznica počne

Odobreno vađenje zlata u Varešu: Evo kada je planirano otvaranje rudnika i početak proizvodnje

Biznis Klub 29.01.20, 11:05h

Odobreno vađenje zlata u Varešu: Evo kada je planirano otvaranje rudnika i početak proizvodnje
Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije

 

Kompanija Eastern Mining potpisala je Aneks 4 ugovora o Koncesijskom odobrenju sa Ministarstvom privrede Zeničko-dobojskog kantona kojim se pored cinka, olova i barita, odobravaju i prava na zlato, srebro i bakar potvrđena višegodišnjim geloškim istraživanjem.

 

Aneksom su riješene sve zakonske nejasnoće koje su nastale uslijed neusklađenosti kantonalnog i federalnog nivoa vlasti po pitanju prava na rudu, a ujedno je uklonjena obaveza za početkom eksploatacije do maja 2020. godine.

 

Također, Aneks uključuje povećanje minimalne godišnje koncesijske naknade sa trenutnih 1,50 KM na 3,90 KM po toni rovne rude.

 

– Ovim dogovorom Zeničko-dobojski kanton pokazao je jasnu odlučnost da podrži otvaranje rudnika u Varešu – istakao je generalni direktor kompanije Eastern Mining, Miloš Bošnjaković.

 

U vrijeme izdavanja prvobitnog Koncesijskog odobrenja 2013. godine, historijske informacije dostupne za rudnik u Varešu nisu sadržavale dovoljno analiza za zlato, srebro i bakar te se posljedično Odobrenje odnosilo specifično na olovo, cink i barit.

 

Ipak, od početka istraživanja i testiranja Eastern Mininga u 2017. godini, ustanovljene su značajne zalihe plemenitih metala na lokaciji Rupice što je naglašeno u procjenama rudarskih zaliha u julu 2019. godine.

 

Sada su ovim Aneksom usklađeni protokol Federalnog zakona o rudarstvu i komercijalni uslovi Koncesijskog odobrenja Zeničkodobojskog kantona.

 

Eastern Mining d.o.o. bosanskohercegovačka je istraživačko-razvojna kompanija u vlasništvu kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije.

 

Primarni cilj kompanije fokusiran je na istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa na prostoru općine Vareš. Fokus aktivnosti u 2020. godini bit će daljnja geološka istraživanja, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, a sve u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

 

Prema trenutnom planu, otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je 2022. godine, saopćeno je iz kompanije.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI