video/ u čemu je njihova tajna?

Troškovi, ljudski resursi, oprema: Kako Kina uspijeva izgraditi i opremiti bolnicu za 5-10 dana?

Hronika 26.01.20, 13:19h

Troškovi, ljudski resursi, oprema: Kako Kina uspijeva izgraditi i opremiti bolnicu za 5-10 dana?
Kad je riječ o sanitetskom materijalu, Wuhan može preuzeti zalihe iz drugih bolnica, ili ga naručiti direktno iz fabrika

 

Kineski grad Wuhan koji je u izolaciji zbog izbijanja koronavirusa počeo je graditi bolnicu specijaliziranu za liječenje pacijenata zaraženih ovim virusom, a uskoro će početi graditi i drugu bolnicu - piše Faktor

 

U petak je počela izgradnja prve namjenske bolnice koja bi, prema najavama, trebala biti završena za 5-10 dana, dok će druga bolnica biti izgrađena za dvije sedmice.

 

U Wuhanu živi 11 miliona ljudi, bolnice su im pretrpane, te nestaje i lijekova. Stoga Kinezi ubrzano prave nove bolnice, koje će imati po hiljadu kreveta. Na objavljenim snimcima na gradilištima se vide teške građevinske mašine i brojni radnici, no postavlja se pitanje kako tako brzo mogu izgraditi bolnicu.

 

 

Mediji pišu da je nešto slično urađeno 2003. u Pekingu, kada je izbila epidemija SARS-a. Bolnica je tada izgrađena za sedam dana, a sad bi taj rekord mogao biti oboren. Baš kao i tada u Pekingu, bolnice u Wuhanu će biti napravljene od dijelova za montažne zgrade, a Kinezi su poznati po tome što u ovakvim situacijama mogu brzo mobilisati sve raspoložive resurse. U pomoć pristižu i inžinjeri iz cijele Kine, kao i vojno medicinsko osoblje.

 

Kad je riječ o sanitetskom materijalu, Wuhan može preuzeti zalihe iz drugih bolnica, ili ga naručiti direktno iz fabrika.

 

Na bolnici u Pekingu 2003. godine danonoćno je radilo blizu 4.000 ljudi, a bolnica je u kratkom roku imala svu potrebnu opremu. U roku od samo dva mjeseca bolnica je primila jednu sedminu pacijenata sa SARS-om u Kini, što je proglašeno svojevrsnim čudom u historiji medicine. Troškove i organizaciju preuzele su lokalne vlasti i država, pa nema sumnje da će isti princip biti primijenjen i u Wuhanu.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI